Annons
Nyheter

Uppslutning för Abe på begravningsdagen

Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe begravs i Tokyo under tisdagen. Vid ceremonin deltog familj och partikollegor, men utanför templet i Tokyo samlades tusentals för ett sista farväl.
Japan • Publicerad 12 juli 2022
Fordonet som för Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe till sista vilan lämnar Zojojitemplet i Tokyo.
Fordonet som för Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe till sista vilan lämnar Zojojitemplet i Tokyo.Foto: Hiro Komae/AP/TT

Långa köer med människor, en del av dem högtidsklädda, kom till Zojoji-templet i Tokyo för att hedra Shinzo Abe under begravningen. Många vinkade, tog bilder och ropade när en bilkortege rullade förbi med bland annat fordonet som körde hans kropp från templet.

– Jag kan inte komma över ledsamheten, så jag kom hit för att lägga blommor och be, säger Tsukasa Yokawa som är en av många på plats, till AFP.

Annons

– Det är avskyvärt, säger Yuko Takehisa, som anser att mer borde ha gjorts för att förhindra attacken.

Endast änkan Akie Abe, andra nära familjemedlemmar, premiärminister Fumio Kishida och högt uppsatta personer i Abes konservativa Liberaldemokratiska parti deltog vid ceremonin i templet.

Bilkortegen körde förbi några av huvudstadens politiska landmärken och förbi partiets huvudkvarter där högt uppsatta parlamentsledamöter bad. Minnesgudstjänster för allmänheten väntas hållas vid ett senare tillfälle.

Lokal polis har erkänt misstag i säkerhetsupplägget för att skydda den tidigare premiärministern. Han sköts ihjäl när han höll ett tal för en liten skara människor i staden Nara i fredags, bara ett par dagar före valet till det japanska parlamentets överhus.

Den mordmisstänkte är gripen och har uppgett att han "hyste agg" mot en organisation som han trodde att Abe hade kopplingar till.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons