Nyheter

Tusentals protesterar på gatorna i Myanmar

Protesterna mot förra veckans militärkupp i Myanmar fortsätter. För tredje dagen i rad har tusentals människor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot militärstyret.
Myanmar • Publicerad 8 februari 2021
Ett demonstrationståg genom Myanmars näst största stad Mandalay på måndagen.
Ett demonstrationståg genom Myanmars näst största stad Mandalay på måndagen.Foto: AP/TT

I huvudstaden Naypyidaw ljöd biltutor och motorcykelmuller under måndagsmorgonen – ett sätt för hundratals demonstranter att visa sitt missnöje.

Runt om i Myanmar fortsätter människor att protestera. Arbetare har också gått ut i en landsomfattande strejk till stöd för den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi.

– Trots att det är arbetsdag i dag kommer vi inte att gå till jobbet, även om vi får löneavdrag, berättar 28-åriga Hnin Thazin, som arbetar på en klädfabrik, för nyhetsbyrån AFP.

Hon var en av över tusen människor som på måndagsmorgonen samlades i en park i Rangoon – på dagen en vecka efter kuppen, då militären grep flera demokratiskt valda ledare och satte dem i husarrest, bland dem Aung San Suu Kyi och president Win Myint.

Även i Myanmars näst största stad Mandalay tågar och skanderar över tusen demonstranter på måndagen.

I helgen demonstrerade tiotusentals på gatorna runt om i Myanmar i de största protesterna hittills sedan militärkuppen.

Militärjuntan har utlyst ett års undantagstillstånd och lovar att sedan hålla nya demokratiska val. Kuppen har mötts av omfattande fördömanden från omvärlden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.