Nyheter

Två häktade för terrorbrott – båda nekar

Två personer har häktats misstänkta för stämpling till terroristbrott.
Brott • Publicerad 5 april 2021
Två personer har häktats misstänkta för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.
Två personer har häktats misstänkta för stämpling till terroristbrott. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

I fredags genomförde Säkerhetspolisen en insats i Stockholmsregionen och de två misstänkta greps. De var då anhållna i sin frånvaro. Tillslaget skedde efter en längre tids arbete.

– Insatsen i sig gick lugnt till väga, säger Karl Melin, presschef vid Säpo.

På måndagen häktades personerna av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott.

Förundersökningen, som bedrivs av Säpo, leds av Per Lindqvist.

Säpo är mycket förtegen om utredningen och vill inte säga vad misstankarna gäller eller var det misstänkta brottet skulle begås.

Inte heller Per Lindqvist vill lämna några detaljer om utredningen. Han vill till exempel inte säga vilket kön det är på personerna som häktats, bara att de förnekar brott.

– Brottstiden är mellan den 2 januari och den 2 april. Stämplingsbrottet har utförts i Stockholmsområdet, säger Per Lindqvist.

Stämpling är en form av förberedelse till brott. Det innebär att en person i samråd med någon annan bestämmer sig för att begå ett brott, försöker få någon annan att utföra brottet eller åtar sig att utföra brottet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.