Annons
Nyheter

Tysk domstol stoppar AFD-övervakning

Tyskland • Publicerad 5 mars 2021
Huvudkontoret för Tysklands inrikes underrättelsetjänst BFV i Köln. Arkivbild.
Huvudkontoret för Tysklands inrikes underrättelsetjänst BFV i Köln. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Förvaltningsrätten i tyska Köln förbjuder tills vidare underrättelsetjänsten BFV att övervaka partiet Alternativ för Tyskland (AFD), rapporterar Süddeutsche Zeitung.

BFV är Tysklands inrikesunderrättelsetjänst och har i uppgift att övervaka politisk extremism. I veckan rapporterade flera medier att myndigheten klassat AFD som ett så kallat "misstänkt fall", en etikett som möjliggör användning av avlyssning och andra hemliga tvångsmedel. Utredningen som ligger till grund för beslutet innehåller bland annat hundratals tal och uttalanden från AFD-medlemmar, som enligt tidningen Der Spiegels källor anses vara i strid med demokratiprincipen i tyska grundlagen.

Annons

AFD grundades 2013 och hade inledningsvis en liberalkonservativ och populistisk profil, men har sedan dess radikaliserats. Sedan partiet kom in i förbundsdagen 2017 är politiken mer renodlat invandringsfientlig.

Fyra av partiets delstatsdistrikt samt ungdomsförbundet övervakas redan i dag av BFV.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons