Annons
Nyheter

Tysk medborgare hotas av dödsstraff i Iran

Iran ställer en tysk medborgare med amerikanskt uppehållstillstånd inför rätta, anklagad för att leda en av Iran klassad terrorgrupp.
Iran • Publicerad 6 februari 2022
Den tyske medborgaren Hamshid Sharmhad ställs inför rätta i Iran, anklagad för att leda en av Iran klassad terrorrörelse.Foto: Koosha Mahshid FalahiMizan news agency via AP/TT

Den 66-årige Jamshid Sharmahd anklagas för att leda gruppen Tondar – "åska" på farsi – som påstås ha legat bakom bombattacker mot en moské 2008.

Den anklagade uppges ha gripits i augusti 2020, var och av vem är inte offentliggjort. Enligt hans anhöriga rövades Sharmahd bort från flygplatsen i Dubai, när han var på väg till Indien. Han är bosatt i Kalifornien.

Annons

Sharmahd åtalas också för att sprida "korruption på jorden" samt för att ha haft eller försökt få kontakt med representanter för amerikanska CIA och israeliska Mossad.

Vid bombattacken i Shiraz 2008 dödades 14 personer. Efter dådet avrättades tre personer som anklagades för att ha kopplingar till den terrorstämplade gruppen. 2010 dömdes ytterligare två personer till döden för inblandning i dådet.

Sharmahd ställdes inför skranket iklädd en randig fängelseuniform. En representant för offren i moskébombningen förde de anhörigas talan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons