Annons
Nyheter

Tyskland till Egypten: Släpp politiska fångar

Tyskland kritiserar Egypten för att inte leva upp till sitt ansvar för mänskliga rättigheter och uppmanar landet att frige den kände regimkritikern Alaa Abdel Fattah.
Uttalandet kommer i samband med att klimatmötet COP27 inleds i den egyptiska kuststaden Sharm el-Sheikh.
Tyskland • Publicerad 6 november 2022
Den fängslade demokratiaktivisten, Alaa Abdel Fattah var ledande i protesterna som ledde till att president Hosni Mubarak tvingades bort från makten 2011. Arkivbild.
Den fängslade demokratiaktivisten, Alaa Abdel Fattah var ledande i protesterna som ledde till att president Hosni Mubarak tvingades bort från makten 2011. Arkivbild.Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Inför klimatmötet, som inleddes på söndagsförmiddagen, har människorättsorganisationer och delar av klimatrörelsen kritiserat Egypten, som sedan den tidigare arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi 2014 tog makten i en kupp har tagit till allt hårdare medel för att tysta kritiker, aktivister och oppositionella.

Den tyska regeringens människorättskommissionär Luise Amtsberg riktar nu ytterligare kritik mot värdnationen och uppmanar Egypten att frige regimkritikern Alaa Abdel Fattah, som hungerstrejkar i protest mot förhållandena i fängelset, och hans advokat Mohamed al-Baqer.

Annons

Att släppa Abdel Fattah och andra politiska fångar skulle "sända en viktig signal" om att Egypten tar sitt ansvar för mänskliga rättigheter på allvar, enligt Luise Amtsberg.

"Det faktum att människor som vill uttrycka sina åsikter fritt och stå upp för den rätten bestraffas med långa fängelsestraff – ibland under omänskliga förhållanden – är oacceptabelt", säger Amtsberg i ett uttalande.

Demokratiaktivisten Alaa Abdel Fattah var ledande i protesterna som ledde till att president Hosni Mubarak tvingades bort från makten 2011. Hans släktingar befarar nu att han ska dö i fängelset om han inte släpps, då han från och med söndagen planerar att törststrejka.

Sammanlagt uppskattas 60 000 politiska fångar sitta fängslade i Egypten, många av dem under brutala förhållanden, enligt människorättsgrupper.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons