Annons
Nyheter

UBS får krockkudde inför Credit Suisse-köp

Ekonomi • Publicerad 9 juni 2023
UBS har fått på plats ett garantipaket med schweiziska staten som öppnar för att slutföra förvärvet av Credit Suisse. Arkivbild
UBS har fått på plats ett garantipaket med schweiziska staten som öppnar för att slutföra förvärvet av Credit Suisse. ArkivbildFoto: Michael Buholzer AP/TT

Storbanken UBS har gjort upp med den schweiziska regeringen om garantier som ska täcka förluster på upp till 9 miljarder schweiziska franc (motsvarande 110 miljarder kronor) som orsakas av förvärvet av den kristyngda förmögenhetsförvaltaren Credit Suisse.

Uppgörelsen är avgörande för att slutföra affären och gäller en särskild del av Credit Suisse-porföljen, som motsvarar 3 procent av den sammanslagna framtida jättebankens tillgångar, enligt ett uttalande från Schweiz regering.

Annons

UBS bud på Credit Suisse uppgår till 3 miljarder schweiziska franc. Det förhandlades fram i ett kritiskt skede, där Credit Suisse var på väg mot konkurs till följd av massiva kunduttag och inte längre kunde täcka upp förlusterna med nyemissioner då aktiekursen tryckts ned så hårt.

Den statliga garantin på 9 miljarder schweiziska franc börjar användas om UBS-förlusterna på affären överstiger 5 miljarder franc.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons