Annons
Nyheter

UD bekräftar: Fyra svenskar omkomna i lavin

De fyra omkomna svenskarna åkte offpist med en lokal guide när de sveptes med av en 350 till 400 meter bred lavin.
En femte svensk överlevde och lyckades larma med hjälp av sin mobil, enligt österrikisk polis.
Olycka • Publicerad 5 februari 2022
Olycksplatsen i Spiss vid gränsen mellan Schweiz och Österrike.
Olycksplatsen i Spiss vid gränsen mellan Schweiz och Österrike.Foto: AFP/TT

Lavinolyckan inträffade i Spiss i Österrike vid gränsen mot Schweiz i fredags. Svenska UD bekräftar dödsfallen för TT.

– Det är fyra svenska män i 40-årsåldern som har avlidit, säger Tobias Krönlein, vid UD:s pressjour.

Annons

Männen är hemmahörande i Svealand och i Götaland.

Sveptes med 350 meter

Gruppen med totalt fem svenskar åkte vid 12.45-tiden offpist nerför berget Malfragkopf, skriver den österrikiska polisen i ett pressmeddelande.

Den österrikiske guiden hade instruerat åkarna att hålla 30 meters avstånd till varandra. Efter en stunds färd i branten utlöstes lavinen. Guiden och fyra av svenskarna sveptes med cirka 350 meter och begravdes helt av snömassorna, enligt polisen.

Den femte svensken, som överlevde, drogs med i runt 250 meter och blev bara delvis begravd. Mannen lyckades med sin mobiltelefon kontakta en kollega i Sverige som i sin tur informerade en person som befann sig i närområdet. Polisen larmades om lavinen vid 13.04.

Enligt Österrikes public service-bolag ORF ska svensken ha larmat i en svensk Whatsapp-grupp, men dessa uppgifter kan inte bekräftas av UD.

Insats med helikoptrar

En stor räddningsinsats med helikoptrar från både Schweiz och Österrike inleddes.

Eftersom det var oklart exakt var lavinen inträffat söktes båda sidor av gränsen av. 18 minuter efter larmet kunde en räddningshelikopter lokalisera lavinen och även en ballong från en lavinryggsäck, uppger polisen.

Resten av räddningsinsatsen dirigerades till lavinområdet och snart kunde de drabbade hittas med hjälp av en lavinsändare. Fyra av svenskarna och guiden var döda.

Den skadade svensken fördes i helikopter till en räddningsstation i den schweiziska skidorten Samnaun.

– Bara en person överlevde. Tillståndet är ganska bra, men personen har antagligen brutit ett revben. Det var den personen som slog larm, säger Georg Plattner, polisinspektör i Landeck, till DN.

Mycket snö och laviner

Annons

Tyrolen har fått mycket snö de senaste dagarna och lavinen var en av 60 rapporterade i regionen de två senaste dagarna.

I en annan lavin i Österrike tidigare på fredagen skadades tre svenskar i 30-årsåldern. De fördes till sjukhus men ska enligt ett pressmeddelande från polisen inte ha fått livshotande skador.

Fakta: Laviner

Laviner är snömassor som kommit i rörelse. De som oftast orsakar olyckor är så kallade flaklaviner som karaktäriseras av att ett sammanhängande flak av snötäcket lossnar och börjar röra sig neråt ett berg.

Normalt accelererar snömassorna väldigt fort och är sluttningen brant kan lavinen uppnå en hastighet på över 100 kilometer i timmen.

Laviner uppstår av olika orsaker. Ibland utlöses de av människor då snötäcket är skört och belastning av en enda människa kan räcka för att starta en kollaps.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons