Annons
Nyheter

Uganda förlänger lockdown efter ebolautbrott

Uganda • Publicerad 5 november 2022
Ebolautbrottet i Uganda startade den 20 september och sjukdomen har sedan dess dödat över 50 människor i landet. Arkivbild.
Ebolautbrottet i Uganda startade den 20 september och sjukdomen har sedan dess dödat över 50 människor i landet. Arkivbild.Foto: Hajarah Nalwadda/AP

Uganda förlängde på lördagen en nedstängning för att stoppa ett utbrott av det dödliga ebolaviruset. En lockdown infördes i två drabbade regioner för tre veckor sedan. Reserestriktioner infördes och offentliga platser stängdes.

Enligt officiella källor i Uganda har minst 50 människor dött med ebola i Uganda sedan flera områden har drabbats av virusutbrott. Även huvudstaden Kampala är utsatt.

Annons

Nedstängningarna infördes i samband med att smittspridningen klassades som ett utbrott den 20 september i år.

Det finns i nuläget inget vaccin för den variant av sjukdomen som härjar i landet. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har över 150 smittofall av ebola registrerats i landet, varav 64 har haft dödlig utgång.

Det senaste utbrottet av ebola i landet ägde rum 2019. Den värsta ebolaepidemin som drabbat Afrika varade mellan 2013 och 2016 och kostade 11 300 människor livet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons