GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ukraina: 447 kroppar hittade i massgravarna

Kvarlevor från 447 människor har hittats i massgravarna i staden Izium i östra Ukraina. 30 av kropparna har spår efter tortyr, enligt ukrainska myndigheter.
Ukraina • Publicerad 23 september 2022
Ett stort antal gravar, många med flera kroppar, har hittats i det befriade Izium.
Ett stort antal gravar, många med flera kroppar, har hittats i det befriade Izium.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Gravarna upptäcktes när Izium befriades i samband med den ukrainska motoffensiven i regionen Charkiv. Kropparna har bärgats mellan den 16 och 23 september. Arbetet anses nu vara avslutat.

"Alla kropparna vid massgravplatsen har nu grävts upp", meddelar den regionala åklagarmyndigheten på Facebook.

Enligt åklagarna rör det sig om kvarlevor efter 425 civila, däribland fem barn, och 22 ukrainska soldater.

Alla nödvändiga åtgärder kommer nu att vidtas för att "fastställa omständigheterna kring dödsfallen och straffa den ryska militären".

Charkivguvernören Oleh Synegubov uppger på sina sociala medier att merparten av personerna bär spår efter en "våldsam död" och att 30 verkar ha blivit torterade.

"Här finns kroppar med rep runt halsen, händerna bundna, brutna lemmar och skottskador", skriver han.

Enligt Synegubov har flera av männen fått "sina genitalier amputerade".

"Allt det här är bevis på den fruktansvärda tortyr som inkräktarna utsatt Iziums invånare för."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.