Annons

Ukraina: Far och dotter dödade i rysk attack

En 50-årig man och hans elvaåriga dotter har dödats i en rysk attack mot ett bostadshus i Zaporizjzja, uppger ukrainska myndigheter.
Samtidigt kommer även goda nyheter från krigets Ukraina. Under gårdagen kunde över 30 barn som förts bort till Ryssland återförenas med sina familjer.
Ukraina • Publicerad 9 april 2023
Räddningsarbete efter en tidigare attack mot ett bostadshus i Zaporizjzja i slutet på mars.
Räddningsarbete efter en tidigare attack mot ett bostadshus i Zaporizjzja i slutet på mars.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Den elvaåriga flickan i Zaporizjzja uppges ha avlidit i ambulansen efter att ha dragits fram ur rasmassorna tidigt på söndagsmorgonen. Enligt ukrainsk räddningstjänst hittades mamman i familjen vid liv i bråten.

Attacken är den senaste av en lång rad ryska attacker mot civila mål i regionen, liksom mot andra ukrainska regioner i landets östra delar.

Hundratals barn dödade

Annons

Anatolyj Kurtev, ordförande i Zaporizjzjas kommunfullmäktige, uppger att bostadshuset i Zaporizjzja träffades av två ryska robotar.

Attacken orsakade skador på tak och fönster på ytterligare ett tiotal närliggande byggnader, enligt Kurtev.

På söndagen uppger Ukrainas riksåklagare att 468 barn har dödats och närmare 1 000 har skadats sedan Rysslands invasion för ett drygt år sedan, enligt nyhetsbyrån Ukrinform. Merparten av fallen skedde i Donetsk.

Barn återvände hem

Därtill har runt 20 000 barn förts bort av ryska styrkor från de ryskockuperade områdena i östra Ukraina, enligt president Volodymyr Zelenskyjs stabschef Andrij Jermak. Under lördagen meddelade den ideella organisationen Save Ukraine att 31 av barnen återvänt till Ukraina och återförenats med sina familjer efter en långdragen räddningsaktion. Enligt organisationens grundare Mykola Kuleba var det den femte aktionen i sitt slag.

"Barn kidnappade av ryssar från Cherson- och Charkivregionerna har återförenats med sina familjer efter flera månaders separation. De är nu i trygghet men i behov av psykisk och fysisk återhämtning", skrev Save Ukraine på Twitter.

Moskva nekar till att ha tvångsförflyttat barnen och hävdar att de fördes till Ryssland av säkerhetsskäl.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons