Annons

Ukraina hävdar framgångar i motoffensiven

Som första framgång i sin motoffensiv hävdar Ukraina att två orter i Donetskregionen är återtagna. En video uppges visa hur soldater för in en ukrainsk flagga i en förstörd byggnad.
Ukraina • Publicerad 11 juni 2023
En ukrainsk soldat avfyrar en granatkastare nära frontlinjen i Donetsk. Bilden har inte tagits under den nu aktuella motoffensiven utan den 29 maj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Enligt ett uttalande från markstyrkorna har soldater från den 68:e jägarbrigaden befriat orten Blagodatne den östra regionen Donetsk.

Den militära talespersonen Valerij Shershen sade i tv att ukrainska styrkor har tillfångatagit flera ryska och ryssvänliga soldater.

Annons

Senare kom beskedet att även orten Neskuchne återtagits.

"Den ukrainska flaggan är tillbaka i Neskuchne i Donetskregionen" hävdar den statliga ukrainska gränskontrollen i ett uttalande på söndagen.

Samtidigt släppte gränsmyndigheten en video som uppgavs visa ukrainska soldater som tillkännagav övertagandet.

I videon utropar soldaterna ukrainska slagord som "Seger åt Ukraina" varvat med hånfulla tillmälen mot Rysslands president Vladimir Putin.

I lördags bekräftade president Volodymyr Zelenskyj att motoffensiven var inledd, utan att ge några detaljer. Enligt den ryska presidenten Vladimir Putin är motoffensiven redan på väg att misslyckas.

Ryssland påstår sig ha avvärjt en ukrainsk attack mot ett stridsfartyg i Svarta havet. Fartyget uppges ha vaktat en gasledning.

"Ukrainas väpnade styrkor gjorde ett misslyckat försök att attackera Svarta havsflottans fartyg Priazovye", skrev det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons