Annons
Nyheter

Ihållande attacker mot sista fästena i Donetsk

De ryska attackerna mot Donetsk har intensifierats. Efter striderna i Luhansk har krigets nya frontlinje förflyttats till Ukrainas sista fästen i öst.
Ukraina • Publicerad 6 juli 2022
Ukrainska soldater vid en postering någonstans i Donetskregionen.
Ukrainska soldater vid en postering någonstans i Donetskregionen.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den ryska artilleribeskjutningen mot Slovjansk och Kramatorsk i Donetsk har under onsdagen varit fortsatt ihållande.

Minst åtta civila ska ha dött av attackerna det senaste dygnet, uppger ukrainska tjänstemän. Enligt borgmästaren i Slovjansk befinner sig omkring 23 000 av stadens 110 000 invånare kvar i staden, men evakueringarna fortsätter.

Annons

Sedan Ryssland numera kontrollerar merparten av Luhansk har ryska styrkor frigjorts. De senaste dagarna har förflyttningar skett för att koncentrera sig på Slovjansk och Kramatorsk, de två städerna i Donetsk som ännu är under ukrainsk kontroll.

De ryska truppförflyttningarna är ett försök att ta full kontroll över båda regionerna som ingår i det som brukar kallas Donbass i östra Ukraina.

Hårda strider i byar

Enligt Luhansk guvernör Serhij Hajdaj är dock hela regionen ännu inte under Rysslands kontroll. Fortfarande pågår hårda strider i mindre byar runt Lysytjank enligt honom.

– Ryssarna har betalat ett högt pris, men Luhanskregionen är inte helt ockuperad av den ryska armén, säger Hajdaj enligt AFP.

Hajdaj uppger att de ryska styrkorna har lidit mycket stora förluster i striderna.

– Sjukhusen är överfulla och bårhusen är överfulla, säger han, rapporterar CNN.

Vill evakuera 350 000

Enligt Donetskregionens guvernör Pavlo Kyrylenko är angreppen urskiljningslösa och inriktade på bostadsområden och infrastruktur, skriver AP.

För att rädda liv och underlätta det ukrainska försvaret av Donetsk har en massevakuering av 350 000 människor från regionen inletts.

– När det är färre människor kommer vi att kunna koncentrera oss mer på vår fiende och vår huvuduppgift, säger han till journalister i Kramatorsk.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons