Annons

Sönderslaget Cherson letar bomber och firar

Minröjare söker sig genom ett sargat Cherson, medan invånare firar friheten efter den ryska invasionsstyrkans reträtt.
Men staden är sönderslagen. Bristen på el, vatten och medicin är akut.
Ukraina • Publicerad 12 november 2022
Manifestation i Odessa för att fira återtagandet av Cherson från ryska invasionsstyrkor.Foto: Nina Lyashonok/AP/TT
En satellitbild från Maxar Technologies visar norra delen av den förstörda Antonovskyj-bron i Cherson. Bilden är tagen i fredags.Foto: Maxar Technologies/AP/TT

Feststämning rådde på lördagen i delar av provinshuvudstaden, med utbrott av spontant firande; blågula fanor vajade av glädje.

Men de ryska soldaterna hade lämnat en sönderslagen och delvis lamslagen stad som före invasionen hade närmare 300 000 invånare.

Annons

Ukrainas militär genomförde vad man kallade "stabiliserande åtgärder", vilket innebar att söka igenom staden efter bomber och minor. Samtidigt letade omkring 200 poliser efter spår av eventuella krigsbrott. Vägspärrar upprättades, sökande efter eventuella spioner genomfördes enligt polischef Igor Klymenko.

Första transporterna anlände

Tv- och radiosändningar återupptogs och de första lasterna med nödvändig medicin och materiel kunde köras in till Cherson.

– Ockupanterna och kollaboratörerna gjorde allt vad de kunde så att de som var kvar i staden skulle lida så mycket som möjligt, sade tjänstemannen Holovnja.

– Tillgången till vatten är närmast obefintlig, fortsatte han.

President Volodymy Zelenskyj sade i sitt dagliga tal att läget är tufft efter den ryska ockupationen som varade i åtta månader.

– Ockupanterna förstörde all viktig infrastruktur innan de flydde från Cherson – kommunikation, vattentillförsel, uppvärmning, elektricitet, sade presidenten.

Han sade sedan att ukrainska styrkor redan avlägsnat 2 000 bomber och andra explosiva föremål.

60 mindre orter

I motoffensiven har ukrainska styrkor dessutom återtagit omkring 60 mindre orter i Chersonregionen.

Få personskador rapporteras efter det ukrainska intåget; en polisman skadades av en landmina i centrala Cherson och en mor och hennes två barn fick föras till sjukhus efter en explosion vid deras hus.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba höjde dock ett varningens finger om att Ryssland fortfarande kallar in fler värnpliktiga och fraktar fler vapen till Ukraina.

Annons

– Jag förstår att alla vill att det här kriget ska ta slut så fort som möjligt, sade han under ett möte med Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Moskva varnar

Utspel och kommentarer från Moskva skilde sig från dem från Kiev och Cherson. Moskva meddelade att ny huvudstad i regionen Cherson är Henitjesk med 20 000 invånare vid Azovska sjön strax norr om Krim.

President Vladimir Putin kommenterade inte utvecklingen på lördagen, hans stab nöjde sig med att säga att Putin talat i telefon med Irans president Ebrahim Raisi om fortsatt samarbete.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev, nu vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, valde dock att varna omvärlden.

"För anledningar som är självklara för alla förnuftiga människor så har Ryssland ännu inte använt sig av hela sin arsenal av möjliga medel för förstörelse", skrev Medvedev på den sociala plattformen Telegram.

Minst sju broar förstördes på mindre än ett dygn före och under den ryska reträtten enligt bland annat satellitbilder från Maxar Technologies. Fyra av dem går över floden Dnepr, rapporterade CNN på lördagen.

Storbritanniens försvarsdepartement twittrade att det är mycket troligt att broarna över Dnepr förstördes när ryska styrkor drog sig tillbaka, och att tillbakadragandet inleddes redan den 22 oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons