Annons

Ukrainska piloter kan få träna i Sverige

Ukrainska piloter kan komma att tränas på stridsflygplanet F16 i Sverige. Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov hoppas att piloter ska vara redo att flyga om sex månader.
Politik • Publicerad 11 juli 2023
Försvarsminister Pål Jonson pratar med SACEUR general Christopher G Cavoli på Natos toppmöte.
Försvarsminister Pål Jonson pratar med SACEUR general Christopher G Cavoli på Natos toppmöte.Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsminister Pål Jonson (M) har under tisdagen undertecknat en avsiktsförklaring tillsammans med kollegor från elva länder i syfte att utbilda ukrainska piloter på F16.

Sverige har själv inga F16-plan.

Annons

– Vi skulle kunna bidra finansiellt, utbilda piloter i engelska eller låta dem i visa fall få öva och testa på svenskt territorium, säger Jonson.

– Vi har bra olika typer av övningsområden i framförallt norra Sverige.

Vad Sverige ska bidra med kommer att bestämmas först under hösten.

Sedan tidigare är det känt att ukrainska piloter ska träna på Jas Gripenplan. Pål Jonson har flera gånger påtalat att Sverige däremot inte kommer att kunna avvara några Gripen till Ukraina.

Den så kallade F16-koalitionen leds av Danmark och Nederländerna. I både Sverige och Danmark planeras träningen komma i gång i augusti.

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna se resultat i början av nästa år, säger Danmarks försvarsminister Troels Lund Poulsen, enligt AFP.

Inget land har hittills beslutat att ge Ukraina F16-plan. Danmark har tidigare meddelat att man är redo att donera F16 om andra länder är med på det, och USA godkänner det – vilket krävs för att de amerikansktillverkade planen ska få levereras.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons