Annons
Nyheter

Unga drabbas först när uppsägningarna ökar

Livsmedelsindustri, handel och bygg. Det är branscherna som har drabbats värst hittills av de sämre ekonomiska tiderna.
Och därmed syns ett trendbrott – det är de unga som nu sägs upp i störst utsträckning, visar nya siffror.
Arbetsmarknad • Publicerad 1 april 2023
Glasstillverkning. Arkivbild.
Glasstillverkning. Arkivbild.Foto: Audun Braastad/NTB scanpix/TT

– Så fort det går sämre i besöksnäringen och handeln så blir det de i yngre åldrar som påverkas, säger Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden TSL som hjälper uppsagda i arbetaryrken att hitta nya jobb eller utbildning.

Försämrad efterfrågan i framför allt de konsumentnära branscherna börjar märkas allt tydligare. Konkurserna ökar, uppsägningarna blir fler. Under första kvartalet beviljades 4 650 personer omställningsstöd hos TSL, vilket är nästan tre gånger fler än samma kvartal i fjol.

Finns jobb

Annons

Förutom handeln och byggsektorn märks ökningen av uppsägningar tydligt bland de svenska livsmedelstillverkarna, enligt TSL:s statistik.

Men trots det sämre läget på jobbmarknaden, är det fortsatt ganska bra sug efter arbetskraft i många branscher. De flesta som är etablerade på arbetsmarknaden får ett nytt jobb relativt fort, enligt Caroline Söder.

Framtiden osäker

Frågan är hur länge det fortsatt relativt goda arbetsmarknadsläget håller i sig. Bedömare, som bland annat Konjunkturinstitutet ser ökad arbetslöshet framåt när räntehöjningarna biter sig in i folks plånböcker alltmer, speciellt nästa år.

– Det är svårt att bedöma hur djup den här avmattningen blir, säger Söder.

Det nya sedan i höstas, när det nya las-avtalet togs i bruk, är att även tidsbegränsat anställda nu har rätt till hjälp av TSL.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons