Annons
Nyheter

Unga löser problem för Unicef i Sverige

Unicefs globala innovationsprojekt utgår numera från Sverige.
FN-organet och den svenska regeringen hoppas att ungdomligt nyskapande ska bidra till att lösa världens stora problem.
FN • Publicerad 25 maj 2022
Alicia Larsen och Alice Heiman har tagit plats i Sveriges unga forskningslandslag. De visade upp sin uppfinning för biståndsminister Matilda Ernkrans (S) och Unicefs högsta chef Catherine Russell, på Unicefs kontor i Stockholm.
Alicia Larsen och Alice Heiman har tagit plats i Sveriges unga forskningslandslag. De visade upp sin uppfinning för biståndsminister Matilda Ernkrans (S) och Unicefs högsta chef Catherine Russell, på Unicefs kontor i Stockholm.Foto: Martin Mederyd Hårdh/TT

Russell fick bland annat höra Alicia Larsen och Alice Heiman, sistaårselever på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm, berätta om sitt projekt för att mäta luftföroreningar i Stockholms tunnelbanesystem.

Med på länk var aktivisterna Bui My Nhat från Vietnam, som uppfunnit en robot som rensar floder på skräp, och Crédo Luc Gansou från Benin, som försöker engagera unga beninier i klimatfrågan.

Annons

– Vad jag ser i mitt jobb är oändliga mängder problem. Problem med hunger, problem med våld och problem med utbildning som barn står inför i alla delar av världen. Att unga människor tar sig an dem och kommer på olika idéer för att lösa dem är en magisk situation i våra ögon, säger Catherine Russell.

Pengar på kontot

Den svenska regeringen har gett Unicef 50 miljoner biståndskronor i form av så kallat kärnstöd, utan öronmärkning. Biståndsminister Matilda Ernkrans (S) tog emot Catherine Russell i Stockholm. När det talas om målbild för samarbetet så lyfter hon också alla omvärldens kriser.

– Allt detta behöver vi hitta lösningar på. Vi behöver hitta nya innovativa sätt att arbeta med de pengar vi har för att hitta lösningar på de här utmaningarna, säger hon, och berömmer de projekt som visades upp på Unicef-kontoret.

– Det är ju en långsiktig satsning, men jag tycker att det också visar att det är ett arbete som pågår här och nu, där man hittar lösningar här och nu på utmaningar som vi står inför.

"Företag intresserade"

Innovationskontoret ska fortsätta driva ett särskilt entreprenörsprogram där unga uppmuntras och får hjälp i sina projekt. Kontoret i Stockholm väntas under detta år bli det största som FN har i Sverige.

– Det finns en sådan innovationssfär i Sverige och många företag är intresserade av att vara med och arbeta, så det känns som en bra plats att göra det på, säger Russell.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons