Annons
Nyheter

Bekräftat: Ungersk Nato-delegation till Sverige

Politik • Publicerad 2 mars 2023
Riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Riksdagens talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

En delegation av parlamentsledamöter från Ungern ska besöka Sverige för att diskutera Sveriges Natoansökan. Det står nu klart att delegationen kommer den 7 mars och då träffar riksdagens talman Andreas Norlén.

– Det har kommit in en förfrågan om att ta emot en ungersk delegation. Den kommer att ledas av den vice talmannen i Ungerns parlament, Csaba Hende, säger Lena Parkvall, talmannens pressekreterare.

Annons

Csaba Hende tillhör premiärminister Viktor Orbáns parti Fidesz.

Även svenska riksdagsledamöter kommer att delta på mötet, vilka är än så länge oklart. Mötet är uppsatt mellan klockan 9 och 10.

En ungersk delegation ska också besöka Finland.

Ungern har problem med att svenska och finländska politiker kritiserar Ungern för brister i rättsstatens principer. När den svenska Natoansökan nu debatteras i det ungerska parlamentet har ledamöter nämnt svenska politiker vid namn.

Lena Parkvall säger att talmannen inte fått höra någon kritik i samband med förfrågan om delegationen.

– Nej, utan de har bett om ett möte för att diskutera ratificeringsprocessen, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons