Annons
Nyheter

Samebyar kan öppnas för fler medlemmar

Sametingets styrelse har röstat igenom ett förslag som ska leda till fler kan bli medlemmar i samebyar, rapporterar P4 Jämtland.
– Den nuvarande rennäringslagen har ju kluvit samerna i två grupper, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson till radion.
Politik • Publicerad 12 maj 2023
Medlemmarna i en sameby bedriver renskötsel. Förslaget om att fler ska kunna bli medlemmar kan medföra att fler samer får rätt att jaga och fiska i fjällen. Arkivbild.
Medlemmarna i en sameby bedriver renskötsel. Förslaget om att fler ska kunna bli medlemmar kan medföra att fler samer får rätt att jaga och fiska i fjällen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Blir förslaget verklighet skulle det kunna medföra att samer utanför rennäringen kan ta del av samebyarnas rätt till jakt och fiske.

– Får vi nu igenom det här i förlängningen så att riksdagen också klubbar igenom det så är det otroligt stort, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson till P4.

Annons

En sameby är ett geografiskt område där renskötsel, jakt och fiske får bedrivas av dess medlemmar. Enligt rennäringslagen tillkommer rätten att bedriva renskötsel den samiska befolkningen. För att få utöva den rätten måste man dock vara medlem i en sameby, vilket endast tio procent av samerna i Sverige är.

Frågan har lett till motsättningar mellan samiska grupper.

Beslutet om medlemskap röstades igenom i onsdags. Det är ett första steg i processen och kommer efter att regeringen gett Sametinget i uppdrag att utreda frågan om det ska finnas flera sorters medlemskap och hur samebyarna ska organiseras i framtiden. Slutligen är det riksdagen som avgör frågan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons