Annons

Uppgift: Första stegen mot ukrainsk våroffensiv

Ukraina har inlett de operativa förberedelserna inför motoffensiven mot de ryska invasionsstyrkorna, rapporterar CNN. Det inbegriper attacker mot vapendepåer, kommandocentraler och artillerisystem för att bereda vägen för den ukrainska arméns framryckning.
Ukraina • Publicerad 12 maj 2023
Artillerield från den ukrainska armén nära fronten i staden Bachmut i östra delen av landet. Arkivbild
Artillerield från den ukrainska armén nära fronten i staden Bachmut i östra delen av landet. ArkivbildFoto: LIBKOS/AP/TT

Liknande förberedelser gjordes när Ukraina förra sommaren inledde motoffensiven i södra och nordvästra delarna av landet. De förberedande operationerna kan pågå i flera dagar, uppger högt uppsatta amerikanska militärkällor för CNN.

Enligt den ukrainska försvarsmakten utförde landets flygvapen 14 attacker mot ryska styrkor och militär utrustning på torsdagen, rapporterar BBC. Förutom flyganfallen uppges attacker ha genomförts mot ett tiotal militära mål, däribland artillerisystem, ett vapenförråd och luftförsvarsutrustning.

Annons

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade i en intervju med BBC i torsdags att hans land fortfarande behöver "lite mer tid" för att hinna få ytterligare militärt stöd från väst innan motoffensiven kan inledas. Det gäller bland annat bepansrade fordon, såsom stridsvagnar.

Strider i Bachmut

Enligt landets försvarsdepartement har under de senaste dagarna Ukraina avancerat omkring två kilometer och tagit tillbaka kontrollen över områden runt staden Bachmut i östra delen av landet, rapporterar AFP.

"Fienden har lidit stora personförluster. Våra försvarsstyrkor har avancerat två kilometer nära Bachmut", säger vice försvarsminister Hanna Maljar i ett uttalande på sociala medier.

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar det ukrainska anfallet, som uppges ha inkluderat 1 000 soldater och ett 40-tal stridsvagnar, men säger att offensiven slogs tillbaka.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin bjöd på fredagen in den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu till Bachmut. Prigozjin har flera gånger kritiserat Kreml och Sjojgu för brist på understöd till Wagnerstyrkorna och för att det saknas tillräckligt med ammunition för att inta Bachmut.

"Jag uppmanar dig att komma till Bachmut-området som kontrolleras av de (ryska) paramilitära styrkorna och bedöma situationen själv", skriver Prigozjin i ett brev till försvarsdepartementet som han publicerat på sina sociala mediesajter.

Nya attacker

Under natten till fredagen ska minst två personer ha dödats och ett tiotal skadats i en rysk artilleriattack mot områden nära fronten i Ukraina, uppger tjänstemän. I regionen Cherson i södra Ukraina dödades minst en person och fyra personer skadades. Under de senaste dagarna har över 80 ryska attacker genomförts mot Cherson, uppger regionens militära chef Oleksandr Prokudin på Telegram.

Ett kinesiskt specialsändebud ska resa till Ukraina, Ryssland och flera europeiska länder i nästa vecka för att diskutera "en politisk lösning" på kriget, enligt AFP.

– Ambassadör Li Hui kommer att besöka Ukraina, Polen, Frankrike, Tyskland och Ryssland för att diskutera en politisk lösning av den ukrainska krisen med alla parter, säger Wang Wenbin, från det kinesiska utrikesdepartement.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kommer till Sverige för att delta i EU:s informella utrikesministermöte i Arlanda och Märsta utanför Stockholm. Han kommer att delta i lördagens diskussioner om Ukraina och Ryssland

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om när en högt uppsatt ukrainsk politiker senast var i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons