Annons
Nyheter

Uppgifter: Började skjuta vid nekat visum

Den man som gick till attack på det svenska konsulatet i Izmir beskrivs av turkiska medier ha börjat skjuta efter att han fått avslag på sin visumansökan.
Turkiet • Publicerad 2 augusti 2023
Turkiets justitieminister fördömer attacken i Izmir där en kvinnlig anställd skadats inne på det svenska konsulatet. Arkivbild.
Turkiets justitieminister fördömer attacken i Izmir där en kvinnlig anställd skadats inne på det svenska konsulatet. Arkivbild.Foto: Ismail Gokmen/AP/TT

Det var runt lunchtid på tisdagen som en man började skjuta inne på det svenska honorärkonsulatet i Izmir, en hamnstad i västra Turkiet.

En kvinna som är anställd vid konsulatet skadades och fördes till sjukhus. Hon beskrivs vara allvarligt skadad. Mannen övermannades och greps.

Annons

Mannen sökte visum till Sverige och enligt uppgifter i den turkiska tidningen Hürriyet började han skjuta efter att hans visumansökan nekats. Uppgifterna har inte bekräftats.

Svenska UD bekräftade skjutningen i ett uttalande till TT och uppgav på tisdagen att Sveriges generalkonsul i Istanbul ska bege sig till Izmir.

Utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på X, tidigare Twitter, att han är bestört över den fruktansvärda attacken.

"Mina tankar är med den skadade medarbetaren och hennes anhöriga. Tacksam för det nära samarbetet med turkiska myndigheter."

Turkiets justitieminister Yilmaz Tunç fördömde händelsen.

"Jag fördömer starkt den väpnade attacken som utfördes i Sveriges konsulatbyggnad i Izmir", skrev han på tisdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons