Annons
Nyheter

Uppgifter: Fredssamtal om Tigray förlängs

Den senaste rundan av fredssamtal mellan Etiopiens regering och representanter från Tigrayregionen förlängs.
Etiopien • Publicerad 10 november 2022
Regeringens förhandlare Redwan Hussein och Tigrayrebellernas förhandlare Getachew Reda under förra veckans samtal i Pretoria. Bakom dem Alhaji Sarjoh Bah från Afrikanska unionen.
Regeringens förhandlare Redwan Hussein och Tigrayrebellernas förhandlare Getachew Reda under förra veckans samtal i Pretoria. Bakom dem Alhaji Sarjoh Bah från Afrikanska unionen.Foto: Themba Hadebe/AP/TT

Militära befälhavare rapporteras utarbeta detaljer om nedrustning av Tigraystyrkorna efter den två år långa konflikten. Hundratusentals människor bedöms ha fått sätta livet till under striderna.

En tjänsteman med insyn i samtalen bekräftar att de förlängts till torsdagen. Fredssamtalen inleddes i måndags i Kenya och var planerade att avslutas i onsdags.

Annons

Andra frågor som diskuteras under samtalen är hur man i regionen med fler än fem miljoner invånare ska återställa grundläggande tjänster som internet, banktjänster och att leveranser av humanitärt bistånd återupptas.

I förra veckan kom beskedet att parterna – då i sydafrikanska Pretoria – skrivit under ett avtal om permanent vapenvila. Avtalet innebär i praktiken att Addis Abeba upprättar federal kontroll över Tigray. I gengäld avstår Abiy Ahmeds regering från brottsåtal mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som har slagits för makten i Tigray, och häver terroriststämpeln för gruppens ledarskap.

Fakta: Tigraykonflikten

Den etiopiska regeringen i Addis Abeba inledde i november 2020 en militär offensiv mot Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som hade makten i Tigray. Detta efter att TPLF uttalat att man inte längre erkände den etiopiska centralregeringens legitimitet.

Regeringssidan fick stöd av eritreanska styrkor och striderna spred sig till de angränsande regionerna Amhara och Afar.

Striderna har sedan 2021 präglats av sexuellt våld mot civila och misstänkta massakrer, med förövare från alla sidor.

I mars i år enades parterna om vapenstillestånd, och FN:s livsmedelsorgan WFP kunde snart därefter meddela att man fått in nödvändig hjälp till civilbefolkningen.

I augusti bröt nya strider ut och militär från regeringssidan och Eritrea inledde en massiv offensiv mot Tigray. Den offensiven utökades successivt fram till att samtalen i sydafrikanska Pretoria inleddes i slutet av oktober.

Källor: NE och Landguiden

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons