Annons
Nyheter

Tyskt mångmiljardkrav på SEB fördubblas

Ett tyskt skatteåterkrav på ett dotterbolag i SEB-koncernen har mer än fördubblats till motsvarande nästan tio miljarder kronor.
SEB:s aktie faller med över 3 procent efter uppgiften.
Ekonomi • Publicerad 15 december 2021
Tyska myndigheter gör räd mot SEB:s huvudkontor i Tyskland i utredning av misstänkta skattebrott, enligt tidningsuppgifter. Arkivbild.
Tyska myndigheter gör räd mot SEB:s huvudkontor i Tyskland i utredning av misstänkta skattebrott, enligt tidningsuppgifter. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Återbetalningskravet är formellt riktat mot SEB:s tyska dotterbolag DSK Hyp AG.

Det nya kravet ligger på 511 miljoner euro (5,2 miljarder kronor) hamnar ovanpå tidigare krav på 425 miljoner euro som SEB berättade om för ett år sedan.

Annons

Sammanlagt uppgår därmed skattekraven nu till 936 miljoner euro (cirka 9,6 miljarder kronor).

Kraven är resultatet av en pågående tysk skatterevision med fokus på transaktioner som ägde rum före 2015, enligt SEB.

Misstänkta skattebedrägerier

Ett uttalande om det nya mångmiljardkravet från SEB kommer sedan Dagens Industri med hänvisning till den tyska affärstidningen Handelsblatt rapporterat om en räd mot SEB:s tyska huvudkontor. Denna räd är dock en del av ett annat ärende, där åklagare i Köln utreder misstänkta skattebrott där före detta anställda på DSK Hyp finns med bland de misstänkta.

Brottsutredningen handlar om misstänkta så kallade cum-ex-transaktioner, en sorts skattebedrägeri, där det ska ha begärts ut skatteåterbäring utan att någon skatt har betalats.

"Som del i denna undersökning besökte åklagarmyndigheten bankens kontor i Frankfurt den 14 och 15 december 2021 och efterfrågade information. SEB samarbetar med myndigheterna", skriver SEB i ett pressmeddelande.

SEB tillägger att banken tar avstånd från den typ av upplägg som utreds.

"Eftersom detta är en pågående undersökning kan vi för närvarande inte ge några ytterligare kommentarer", skriver banken.

Motsätter sig krav

Skatterevisionen som löper parallellt rör historiska transaktioner gällande återbetalning av källskatt på utdelningar från tyska aktier, enligt SEB. När det gäller detta laddar SEB upp för en rättsprocess för att slippa betala.

"Banken motsätter sig starkt dessa återkrav och dess externa juridiska rådgivare menar att skattemyndighetens tidigare återkrav bör strida mot lagen", skriver SEB.

SEB räknar med att rättsprocessen kring kraven kommer att pågå i flera år och att det slutar med en prövning i Tysklands högsta instans inom skatterätt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons