Annons
Nyheter

Ukrainska höjdaren till Sverige i helgen

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar i EU:s informella utrikesministermöte i Sverige i helgen.
Där diskuteras EU:s fortsatta stöd till Ukraina.
Politik • Publicerad 12 maj 2023
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.
Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba. Arkivbild.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

– Vår ambition är att diskussionerna ska leda framåt så att vi kan ge ännu mer stöd till Ukraina, säger utrikesminister Tobias Billström (M) som är värd för mötet.

Mötet äger rum på XPO i Arlanda stad och på Steninge slott under fredagen och lördagen. Kuleba anländer på lördagsmorgonen.

Annons

EU-länderna har redan gett omfattande militärt, finansiellt och humanitärt stöd till Ukraina. EU:s utrikeschef Josep Borrell betonar vikten att stödja det krigshärjade landet även på medellång och lång sikt.

– Ukraina måste vara säker på vårt stöd på lång sikt. Och Putin måste förstå att EU inte kommer att falla och sluta vänta på att vi ska tröttna, det gör vi inte.

Ryska pengar

Ukraina fick förra året status som kandidatland till EU, men medlemsförhandlingar har inte startat.

Diskussionerna på utrikesministermötet kommer bland annat att handla om återuppbyggnaden av Ukraina när kriget tagit slut. EU undersöker, under svensk ledning, möjligheten att använda frusna ryska tillgångar i unionen.

– Vi tycker det är angeläget att utforska den möjligheten. Ukraina har behov av pengar för att återuppbygga landet och Ryssland har självfallet ett mycket stort ansvar för den förödelse man åsamkat Ukraina, säger Billström.

På mötet väntas också en diskussion om hur personer i Ryssland ska kunna ställas till svars för krigs- och folkrättsbrott. Borrell ser gärna att en "internationaliserad" tribunal upprättas.

Het fråga

På utrikesministermötet ska inga beslut fattas. En het fråga är dock det förslag på ett elfte sanktionspaket mot Ryssland som EU-kommissionen lagt fram. Det innehåller bland annat restriktiva åtgärder mot dem utanför EU, som vidareexporterar EU-produkter som kan användas för militärt bruk, till Ryssland trots nuvarande sanktioner.

– Att förhindra att existerande sanktionspaket kringgås kan vara lika viktigt som att få nya sanktioner på plats, säger Billström.

– Vi ser försök att runda sanktionsåtgärder.

Frågan om att straffa andra länder eller företag med restriktiva åtgärder är dock känsligt. Om till exempel kinesiska företag skulle drabbas, så finns en oro inom EU för kinesiska motåtgärder som kan drabba EU:s ekonomi.

Annons

– Europa måste vara väldigt tydlig mot dem som försöker kringgå sanktioner utanför EU. Så om kinesiska företag gör det, så borde de få ett sådant budskap, säger Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

Han tror dock inte att EU kommer att kunna enas om att restriktiva åtgärder ska riktas mot hela länder, utan snarare mot enskilda företag.

Beslut om det elfte sanktionspaketet ska tas på ett ministerrådsmöte senare i vår.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons