Uppgifter: V lutar åt nej till Löfven

Politik (TT) Artikeln publicerades
Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Arkivfoto
Foto: Erik Mårtensson/TT
Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Arkivfoto

Det lutar åt ett nej från Vänsterpartiet till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister på onsdag, erfar TT.

Det finns ett starkt motstånd i partistyrelsen och i riksdagsgruppen.

– Vi har inga kommentarer, säger Oscar Nelson, pressekreterare för partiledaren Jonas Sjöstedt, till TT.

Liberalernas partiledare Jan Björklund, vars partiråd, just nu diskuterar hur de ska ställa sig till överenskommelsen mellan S, MP, L och C, säger att V står inför ett val.

– Vänsterpartiet står inför ett val. Ska de acceptera en sådan här mittenregering eller ska de i stället driva fram att Sverige får en högerregering med SD i baksätet, säger Björklund i en kommentar till V:s överväganden.

Skälen till motståndet i V är två, enligt uppgift till TT.

Dels handlar det om politiken i förslaget till överenskommelse, dels om den särskilda skrivningen om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet. Det går inte acceptera, är inställningen bland många, enligt vad som uppges för TT.

Det finns också, uppges det från V-håll, ilska och frustration över att V:s avgörande roll för Löfvens möjligheter att tillträda, med det alternativ som nu ligger på bordet, mer eller mindre verkar ignoreras eller räknas bort.

På Liberalernas partiråd tryckte Björklund hårt just på den för V förhatliga klausulen, för att övertyga sitt parti. Ytterkantspartier som V och SD får inget inflytande i Löfvenalternativet, argumenterar L-ledaren.

Han sade att V visserligen behövs för att släppa fram Löfven, men sedan är det slut på inflytandet.

Partistyrelsen ska ta ställning till hur partiet ska göra under söndagen och under måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

Riksdagsgruppen följer normalt partistyrelsens beslut i viktiga frågor.

Missnöjet speglas också av att en namnlista mot att stödja regeringsuppgörelsen cirkulerar i landet.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

På Facebook dömer den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen Rossana Dinamarca ut överenskommelsen och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt."

Lars Larsson/TT

Vänsterpartiet lutar åt ett nej till Löfven. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Vänsterpartiet lutar åt ett nej till Löfven. Arkivbild.