Annons
Nyheter

Uppsagd lärare driver fallet till tingsrätten

En lärare på en Växjöskola har vänt sig till tingsrätten för att försöka få skolans uppsägningsbeslut ogiltigförklarat.
Läraren anser att skolan i stället skulle hjälpt henne att komma till rätta med alkoholproblemen och arbetat för en omplacering.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Växjöskolans ledning har ännu inte tagit del av lärarens inlaga till Växjö tingsrätt. Men med kännedom om fallet hävdar en företrädare för skolan med bestämdhet att uppsägningen skett enligt gällande regler.

- Den skedde i samråd med det lokala facket, konstaterar företrädaren.

Annons

Fick en varning

Läraren varnades redan i slutet av år 2004 sedan honvarit frånvarande under upprepade kortare perioder utan att visa sjukintyg. Skolans rektor frågade om läraren hade alkoholproblem, vilket hon då förnekade.

Sedan läraren i fjol blev berusad på en personalfest blev situationen mer akut. Vid ett möte med ledningen beträffande uppsägning frågade läraren, enligt egen uppgift utan framgång, bland annat efter skolans rehabiliteringsprogram.

Sades upp

Senare under fjolåret sades läraren upp. Juristen som läraren anlitat i tvisten anser att skolan borde arbetat mer aktivt för att hjälpa kvinnan och att uppsägningen därför är ogiltig.

Den berörda skolan får inom kort möjlighet att skriftligen bemöta lärarens påståenden. Om parterna inte kommer överens blir det Växjö tingsrätt som så småningom får fälla avgörandet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons