Annons
Nyheter

Upptäcktsresande Cooks fartyg hittat – eller?

Den brittiske upptäcksfararen James Cooks fartyg Endeavour har hittats utanför den amerikanska delstaten Rhode Island, hävdar australiska forskare.
Men amerikanska kollegor har ilsknat till och hävdar att man inte alls kan vara säker på fynden.
Australien/USA • Publicerad 3 februari 2022
Brittiske utforskaren kapten James Cook i ett porträtt. Arkivbild.
Brittiske utforskaren kapten James Cook i ett porträtt. Arkivbild.Foto: AP/TT

James Cook och hans HMS Endeavour utforskade södra Stilla havet mellan 1768 och 1771 och nådde Australiens östkust 1770.

Det historiska fartyget såldes och sänktes osentimentalt under det amerikanska frihetskriget i Newports hamn i augusti 1778. Innan dess hade britterna använt fartyget som fångtransport under namnet Lord Sandwich.

Annons

Det var britterna själva som lät fartyget gå till botten, i ett försök att blockera den franska flottan från att segla in i hamnen och stödja amerikanerna.

200 år senare

Sedan dess har fartyget legat glömt, tills dess att forskare 1999 påbörjade ett sökande genom att undersöka ett antal 1700-tals vrak i ett område på drygt fem kvadratkilometer.

Det är bara omkring 15 procent av fartyget som finns kvar, men från australisk sida känner man sig säker på sin sak, genom att ha jämfört strukturella detaljer och formen av vraket med originalritningarna.

– Baserat på arkiv och arkeologiska bevis är jag övertygad om att det är Endeavour, säger Kevin Sumption, chef för Australiens nationella maritimmuseum vid en pressträff i Sydney.

"Inte styras av känslor"

Men amerikanska kollegor vid Rhode Islands marinarkeologiska projekt tycker att det är alldeles för tidigt att dra de slutsatserna och kallar uttalandena för kontraktsbrott.

Projektchefen Kathy Abbass har surnat till och säger att "slutsatser kommer att dras genom korrekt vetenskaplig process och inte australiska känslor och politik" och att det fortfarande finns många obesvarade frågor.

Från australiskt håll anser man inte att man har brutit mot några överenskommelser och säger att Abbass får tro vad hon vill.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons