Annons
Nyheter

USA: Återinstallera avsatt nigerisk president

USA:s president Joe Biden uppmanar de nigeriska kuppmakarna att återinstallera den avsatte presidenten Mohamed Bazoum.
Landet kallar även hem delar av sin ambassadpersonal från Niger, och avråder amerikanska medborgare från att åka till landet.
Niger • Publicerad 3 augusti 2023
USA kallar hem delar av ambassadpersonalen i Niger. Även andra länder har evakuerat sina medborgare från landet. På bilden syns franska medborgare som inväntar evakuering från Niger tidigare i veckan.
USA kallar hem delar av ambassadpersonalen i Niger. Även andra länder har evakuerat sina medborgare från landet. På bilden syns franska medborgare som inväntar evakuering från Niger tidigare i veckan.Foto: Sam Mednick/AP/TT

– Jag kräver att president Bazoum och hans familj omedelbart släpps och att Nigers hårt förvärvade demokrati bevaras, säger Biden i ett uttalande på torsdagen.

Samtidigt rapporteras hundratals människor som stöder kuppen i Niger ha samlats inför en demonstration i huvudstaden Niamey – där några av demonstranterna håller ryska flaggor i händerna.

Annons

Det alltmer spända säkerhetsläget i landet leder också till att USA kallar hem delar av sin personalstyrka från ambassaden i den nigeriska huvudstaden.

– På grund av den aktuella utvecklingen i Niger och som en försiktighetsåtgärd beordrar utrikesdepartementet att icke-nödvändig personal och deras närmaste familjemedlemmar tillfälligt lämnar USA:s ambassad i Niamey, säger Matthew Miller, talesperson från amerikanska UD, enligt The Guardian.

Även det brittiska utrikesdepartementet har beslutat att tillfälligt dra ned på personalstyrkan på ambassaden i huvudstaden Niamey på grund av säkerhetsläget.

Flera andra länder har tidigare evakuerat medborgare från landet, däribland Frankrike och Italien efter förra veckans militärkupp, där Nigers folkvalde president Mohamed Bazoum avsattes. Beslutet att evakuera följde efter att stora demonstrationer under helgen brutit ut utanför Frankrikes ambassad i Niamey.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons