Annons
Nyheter

Kina avslutar hotfull militärövning vid Taiwan

Kina har avslutat den massiva militärövningen runt Taiwan på den tredje dagen.
Peking varnar samtidigt för att självständighet för Taiwan och fred i Taiwansundet "utesluter varandra".
Kina/Taiwan • Publicerad 11 april 2023
Kinesiska örlogsfartyg deltar i övningen på bilden som den statliga kinesiska tv- kanalen CCTV tillhandahållit.Foto: CCTV/AP/TT

På måndagen meddelade kinesisk militär att styrkedemonstrationen i form av en omfattande militärövning till havs och i luftrummet omkring Taiwan "hade avslutats med framgång".

Men tonläget var fortsatt högt från Kina mot både Taiwan och delar av omvärlden som stödjer Taiwans oberoende gentemot Peking. Kina beskyller det taiwanesiska styret i Taipei och "främmande styrkor" för att underblåsa spänningarna i området.

Annons

– Om vi vill värna fred och stabilitet i Taiwansundet måste vi med kraft motsätta oss varje form av separatism för ett självständigt Taiwan, sade det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Övningen sades ha visat att de kinesiska styrkorna är stridsberedda.

"De är redo att strida när som helst och kan strida för att resolut krossa varje försök till 'taiwanesiskt oberoende' och utländska försök till inblandning", meddelade kinesisk militär när övningen avslutats.

91 stridsflygplan

Taiwan, som fördömt övningen, konstaterade att Kinas militära närvaro var fortsatt hög i området. Under måndagen hade taiwanesisk militär observerat tolv kinesiska stridsfartyg och 91 stridsflygplan runt ön även efter det att Peking sade sig ha avslutat övningen.

Den inleddes sedan Taiwans president Tsai Ing-Wen träffat USA:s representanthus talman Kevin McCarthy i Los Angeles. Mötet har retat upp Kina, som ser Taiwan som en del av Folkrepubliken Kina.

Kinas militär simulerade attacker mot taiwanesiska mål och övade på att omringa ön. Ett tiotal kinesiska fartyg och sjuttiotal stridsflyg upptäcktes i närheten av Taiwan mellan söndag och måndag, enligt Taiwans försvarsdepartement som noga övervakade utvecklingen.

Under den tredje dagen ingick en blockad av ön i övningen, inklusive skarp eldgivning från Kinas kust cirka åtta mil från de Taiwankontrollerade Matsuöarna, meddelade Kinas militär. Hangarfartyget Shandong deltog i övningen.

– Vi, vanligt folk, vill bara leva i fred och stabilitet, sade Lin Ke-Qiang, 60 år, på ön Beigan som kan ses från Kinas fastland.

"Laglig rätt till havet"

USA, som uppmanat Kina till återhållsamhet, sände jagaren USS Milius till vatten i Sydkinesiska sjön som Kina gör anspråk på.

Jagarens närvaro "upprätthåller friheten och den lagliga rätten till havet", löd ett uttalande från den amerikanska flottan. USS Milius har passerat nära den omtvistade ögruppen Spratly, enligt flottan.

Annons

Kina hävdade att USS Milius gjort ett "illegalt intrång" i kinesiska territorialvatten. Även Taiwan, Filippinerna, Vietnam, Malaysia och Brunei gör dock anspråk på Spratlyöarna.

Japan mobiliserade sitt flygvapen sedan man observerat att kinesiska stridsplan och helikoptrar lyft och landat från hangarfartyget Shandong, mellan 23 och 43 mil söder om den japanska ön Miyako.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons