Annons
Nyheter

USA ger grönt ljus till första RS-vaccinet

Medicin • Publicerad 3 maj 2023
Amerikanska läkemedelsverket FDA godkänner det första vaccinet mot RS-viruset. Arkivbild.
Amerikanska läkemedelsverket FDA godkänner det första vaccinet mot RS-viruset. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Amerikanska läkemedelsverket FDA godkänner det första vaccinet mot RS-virus för att skydda de äldre.

Beskedet kommer efter flera års väntan på ett vaccin mot viruset och innebär att amerikaner från och med 60 års ålder ska kunna vaccineras i höst.

Annons

Amerikanska myndigheter måste dock fortfarande uttala sig om vaccinet ska erbjudas till alla över 60 år, eller enbart till dem som ingår i riskgrupper. Beslutet väntas komma i juni.

Vaccinet har utvecklats av läkemedelsjätten GSK och marknadsförs under namnet "Arexvy". I förra veckan rekommenderade även Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) att vaccinet ska godkännas inom EU.

RS-virus är en virusinfektion som orsakar oftast milda symtom som liknar en vanlig förkylning, men spädbarn och äldre riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons