Annons

OSSE larmar om "filtreringslägren" i Ukraina

Människor utsätts för hårda förhör och förödmjukande kroppsvisitationer i de så kallade filtreringsläger som Ryssland har inrättat i Ukraina, enligt uppgifter i en färsk rapport från den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.
Ukraina • Publicerad 14 juli 2022
De här människorna evakuerades från sönderbombade och numera ockuperade Mariupol till områden som ännu kontrolleras av Ukraina. I fönstret står det "Barn" på ryska. Bilden togs i april. Arkivbild.
De här människorna evakuerades från sönderbombade och numera ockuperade Mariupol till områden som ännu kontrolleras av Ukraina. I fönstret står det "Barn" på ryska. Bilden togs i april. Arkivbild.Foto: Leo Correa/AP/TT

Ukrainare som har samarbetat med styret i Kiev har ofta "helt enkelt försvunnit". Några av dem uppges ha förts till områden som kontrolleras av Ryssland, där de fängslats eller mördats, skriver OSSE i en 115-sidig rapport som nyhetsbyrån AFP tagit del av.

Tiotusentals civila förs till lägren i Donetsk i östra Ukraina innan de deporteras till Ryssland, enligt uppgifter från Kiev och humanitära organisationer. I lägren registreras deras personuppgifter, fingeravtryck och id-nummer, enligt rapporten.

Annons

OSSE ser det faktum att lägren skapats som en oroande utveckling.

"Allvarliga brott"

Uppgifterna i rapporten har tagits fram av tre experter som har utsetts av OSSE. Deras uppdrag omfattar tiden mellan den 1 april och den 25 juni då uppgifter som tyder på "allvarliga brott mot internationell humanitär rätt" har konstaterats, speciellt i städerna Butja och Irpin.

Enligt rapporten har dödande, våldtäkter, bortföranden och massiva deportationer av civila dokumenterats upprepade gånger under kriget.

En tidigare utredning avhandlar tiden mellan den 24 februari och 1 april, då "tydliga mönster av kränkningar av internationell humanitär rätt" rapporterades.

"Olaglig förflyttning"

Mängder av människor har flytt kriget i Ukraina, de allra flesta av dem västerut. Men många har också korsat gränsen till Ryssland eller Belarus. Det uppges i många fall ske under tvång.

"Den olagliga förflyttningen och deporteringen av skyddspersoner är ett allvarligt brott mot den fjärde Genèvekonventionen om skydd av civila och utgör ett krigsbrott", säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Enligt honom har uppemot 1,6 miljoner ukrainare tvångsdeporterats till Ryssland.

Enligt USA är det 260 000 barn bland de tvångsdeporterade. Många sägs också ha förts till ryska Fjärran östern.

Den ryska militären meddelar ungefär samtidigt att fler än 2,5 miljoner människor har "evakuerats" från Ukraina sedan slutet av februari. Det har skett "trots alla problem som orsakas av det officiella Kiev", meddelar en högt uppsatt militär vid en pressträff i Moskva. Siffrorna har inte bekräftats av någon annan part.

Det har också förekommit uppgifter om att föräldralösa ukrainska barn förs från Donbass till Ryssland för att där adopteras av ryska föräldrar. FN:s människorättschef Michelle Bachelet uttryckte en oro för detta härom veckan och meddelade att saken utreds.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons