Annons
Nyheter

USA öppnar ambassad på Salomonöarna

Efter 29 år öppnar USA åter sin ambassad på Salomonöarna i ett försök att motverka Kinas inflytande i regionen, säger utrikesminister Antony Blinken.
Han gav beskedet på Fiji – det första amerikanska utrikesministerbesöket där på 37 år.
Salomonöarna • Publicerad 12 februari 2022
USA:s utrikesminister Antony Blinken under en pressträff på Fiji.
USA:s utrikesminister Antony Blinken under en pressträff på Fiji.Foto: Kevin Lamarque/AP/TT

Kampen mellan Kina och Taiwan om inflytande i Stillahavsregionen har länge utkämpats på Salomonöarna, som har en liten kinesisk diaspora. Många invånare kritiserar regeringen för korruption och för att ha för nära band till Kina.

USA:s besked kommer några månader efter det att huvudstaden Honiara i höstas skakades av upplopp och våldsamheter. Ett missnöje hos oppositionen mot regeringen, fattigdom och arbetslöshet, men även kritik mot Kina, drev på protesterna.

Annons

President Joe Bidens stab säger att trots den pågående krisen med Rysslands hot mot Ukraina ligger USA:s största framtida fokus gällande säkerhet, politik och ekonomisk strategi på Indo-Stillahavsområdet, där Kina gör allt större fotavtryck.

USA stängde sin ambassad i önationens huvudstad Honiara 1993 och är nu representerat av ett konsulat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons