Annons

USA: Över 20 000 ryssar har stupat i år

Invasionskriget i Ukraina kräver stora förluster inom den ryska armén. Enligt USA har över 20 000 ryska soldater stupat sedan december.
Ukraina genomlevde ytterligare ett dygn med flyglarm och robotattacker.
Ukraina • Publicerad 1 maj 2023
Ukrainska soldater skyddar en postering mot ryska angrepp i Donetsk. Bild från i fredags.
Ukrainska soldater skyddar en postering mot ryska angrepp i Donetsk. Bild från i fredags.Foto: Libkos/AP/TT
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild.
John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Vita huset uppgav sent på söndagen den senaste uppskattningen från USA:s nationella säkerhetsråd om hur många ryska soldater som dödats och sårats. Talespersonen John Kirby sade att 80 000 ryska soldater sårats när ukrainska styrkor slagit tillbaka ryska anfall.

Uppgifterna kommer från underrättelserapporter där hemligstämpeln precis har lyfts, sade Kirby till reportrar i Vita huset.

Annons

Omkring hälften av antalet soldater som dödats kommer från den paramilitära Wagnergruppen.

– Slutsatsen är att de ryska försöken till en offensiv har inneburit ett bakslag med ett stort antal sårade och döda, sade Kirby.

Explosioner i Kiev

Han sade att uppgifter om USA:s beräkningar om ukrainska förluster inte offentliggörs: "Ukrainarna är offer, det är Ryssland som anfaller".

Det amerikanska utspelet kom efter ett dygn där invånare i flera områden i Ukraina tvingats söka skydd då flyglarm och robotvarningar ljudit. Under måndagens tidiga morgontimmar hördes explosioner i huvudstaden Kiev samt bland annat i regionerna Dnipropetrovsk och Sumy.

I staden Pavlohrad i Dnipropetrovsk uppgavs över 30 personer ha skadats i ryska attacker, bland dem fem barn. Bland måltavlorna fanns 19 bostadshus och flera skolor.

Nedskjutna robotar

Från rysk sida rapporterade statliga Tass att ryska jaktplan och artilleri attackerade 140 mål i Ukraina tidig på måndagen.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjny uppgav att landets luftvärn har skjutit ned 15 av 18 ryska kryssningsrobotar.

Omständigheterna kring det ryska godståg som spårade ut i Brjansk, nära Ukrainas gräns, var fortsatt oklara sent på söndagen.

"En oidentifierad sprängladdning detonerade, och som ett resultat av det spårade ett lok till ett godståg ur", skrev regionens guvernören Aleksander Bogomaz på Telegram efter händelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons