Annons
Nyheter

USA: Reporter troligen dödad av israelisk kula

Skottet som dödade en palestinsk-amerikansk journalist under en israelisk räd på Västbanken avfyrades "troligtvis" från israeliskt håll, men utan avsikt att döda, säger USA:s utrikesdepartement efter en ny analys.
Från palestinskt håll tillbakavisas slutsatsen.
Mellanöstern • Publicerad 4 juli 2022
Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet. Arkivbild.
Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet. Arkivbild.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

I lördags meddelade Palestinska myndigheten att kulan som den 11 maj dödade Al Jazeeras mångåriga reporter Shireen Abu Akleh hade lämnats över till amerikanska kriminaltekniska experter. Israeliska armén (IDF) uppger på måndagseftermiddagen att utredningen genomförts i Israel.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price säger i ett uttalande att man från USA:s håll har studerat både israeliska och palestinska utredningar av händelsen. Departementet har kommit fram till att skottet troligen avfyrades från den israeliska arméns position, men att det "inte finns någon anledning" att tro att Abu Akleh dödades avsiktligt.

"Tragiska omständigheter"

Annons

I stället ska det röra sig om "ett resultat av tragiska omständigheter" under den israeliska räden, enligt uttalandet från Ned Price.

Han säger vidare att kulan är för grovt skadad för att "experter på ballistik ska kunna dra några tydliga slutsatser" om vem som avfyrade skottet.

Enligt israeliska armén var det israeliska experter som genomförde utredningen i ett laboratorium i Israel. Representanter från USA "var närvarande under hela processen", säger armén i ett uttalande.

"Mörkar sanningen"

Hussein al-Sheikh, högt uppsatt representant för Palestinska myndigheten, skriver på Twitter att man inte kommer att "tillåta försök att mörka sanningen" och att den israeliska regeringen "bär ansvaret" för Shireen Abu Aklehs död.

Abu Aklehs familj säger i ett uttalande att man är "skeptisk" till att undersökningen med säkerhet inte skulle kunna visa varifrån kulan avlossades.

FN:s människorättsorgan OHCHR har tidigare, efter att ha genomfört en egen utredning, lagt skulden för 51-åriga Shireen Abu Aklehs död på den israeliska armén – som i sin tur sagt att det är "omöjligt att fastställa" varifrån skottet kom och att det lika gärna kunde ha avlossats av palestinier i området.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons