Annons
Nyheter

USA skickar stridsflyg till emiraten

USA ska skicka örlogsfartyg och toppmoderna stridsflygplan till Förenade arabemiraten. Beskedet kommer efter den senaste tidens robotattacker från Huthirebeller i Jemen.
Förenade arabemiraten • Publicerad 2 februari 2022
En amerikansk stridspilot på flygbasen al-Dhafra förbereder sig för ett uppdrag. Arkivbild.
En amerikansk stridspilot på flygbasen al-Dhafra förbereder sig för ett uppdrag. Arkivbild.Foto: Christopher Thornbury, US Airforce/AP/TT

Utplaceringen, som är tänkt att "hjälpa Förenade arabemiraten mot det aktuella hotet", kommer efter ett telefonsamtal mellan USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed Al Nahyan, meddelar den amerikanska ambassaden i Förenade arabemiraten.

Förra månaden utfördes tre attacker mot emiraten, i en av dem dödades tre utländska arbetare i en drönarattack i Abu Dhabi. En annan attack riktades mot flygbasen al-Dhafra där amerikanska styrkor är stationerade, och soldaterna tvingades hjälpa till att skjuta ner robotarna. En tredje attack kom i måndags när Israels president Isaac Herzog var på besök i landet.

Annons

Attacken i Abu Dhabi var den första dödliga attacken som Huthirebellerna tagit på sig och som erkänts av kungadömet. Den utlöste en rad flyganfall mot Jemen där Förenade Arabemiraten utgör en del av den saudiskledda koalitionen som bekämpar de Iran-stödda rebellerna.

USA, som stödjer koalitionen, avser att utplaceringen ska vara "en tydlig signal att USA står bakom Förenade arabemiraten som en långvarig, strategisk partner", enligt pressmeddelandet.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget i Jemen eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons