Annons

Kievs borgmästare: "Folk är stolta"

Hårda strider rasar flera ukrainska städer med civila dödsoffer som följd.
Kievs borgmästare Vitalij Klitjko hyllar de vanliga ukrainare som stannat i huvudstaden för att försvara den.
Ukrainakriget • Publicerad 2 mars 2022
Många invånare i bland annat Kiev har valt att stanna och beväpna sig för att försvara sig mot ryssarna.
Många invånare i bland annat Kiev har valt att stanna och beväpna sig för att försvara sig mot ryssarna.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Ett sönderbombat gym i huvudstaden Kiev i Ukraina. De ryska styrkorna har de senaste dagarna trappat upp sina angrepp mot tättbebyggda stadsområden i landet.
Ett sönderbombat gym i huvudstaden Kiev i Ukraina. De ryska styrkorna har de senaste dagarna trappat upp sina angrepp mot tättbebyggda stadsområden i landet.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Hårda strider utkämpas i Cherson och Charkiv.
Hårda strider utkämpas i Cherson och Charkiv.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
En brandman betraktar förstörelsen vid centrala torget i Charkiv på tisdagen.
En brandman betraktar förstörelsen vid centrala torget i Charkiv på tisdagen.Foto: Pavel Dorogoy/AP/TT

Klitjko berättar att han sett invånare köa i timmar för att hämta ut vapen för att ansluta sig till striderna och att befolkningens patriotism förvånar honom. Han intervjuas av BBC tillsammans med sin bror, Wladimir Klitjko.

– Det är vårt hem. Våra föräldrar är begravda här, våra barn går till skolan här. Varför skulle vi fly? Vad skulle du göra om någon kom in i ditt hem? Du försvarar det, säger brodern.

Annons

Hittills har runt 2 000 civila dödats i kriget, enligt Ukrainas räddnings- och katastrofmyndighet.

Totalt har 21 barn dödats och 55 barn skadats, enligt de ukrainska myndigheterna, skriver den statliga nyhetsbyrån Ukrinform. Siffrorna är svåra att verifiera och mycket osäkra.

Tidigt på onsdagskvällen meddelade Moskva att 498 ryska soldater dödats i Ukraina, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax. Det är den första förlustsiffran från ryska myndigheter hittills under invasionen.

Från ukrainskt håll har det uppgetts att antalet döda på den ryska sidan är klart fler, flera tusen.

Men inga uppgifter om antalet döda har bekräftats av oberoende källor.

Uppmanas hämta sina söner

Medan strider rasar i eller omkring flera ukrainska städer säger sig landets försvarsdepartementet ha beslutat att lämna ut ryska krigsfångar till oroliga mödrar, rapporterar AFP.

"Ni kommer att bli mottagna och förda till Kiev, där ni kommer att få er son tillbaka", meddelar departementet i ett uttalande.

Uppmaningen kan ses som ett försök av Ukraina att underminera opinionen för kriget bland den ryska befolkningen.

Ukraina har tidigare öppnat en telefonlinje dit oroliga ryska föräldrar kan ringa. Försvarsdepartementet har också lagt ut bilder och personuppgifter på tillfångatagna ryska soldater på en speciell sajt.

Det finns inga oberoende uppgifter om hur många ryska krigsfångar det för närvarande finns i Ukraina.

Strider i flera städer

Annons

Den ukrainska militären uppger att ryska fallskärmssoldater landsatts i landets näst största stad Charkiv.

Filmer som sprids på sociala medier visar vad som tycks vara en raketattack mot en polisstation i staden, där taket på byggnaden är bortsprängd och lågor slår ut från översta våningen, skriver AP.

Räddningstjänsten uppger att minst fyra människor dödats i staden under onsdagen, enligt AFP.

"Hårda strider och beskjutningar fortsätter i flera städer i Ukraina, med allt fler offer och humanitära konsekvenser," skriver FN:s samordningsorgan OCHA i en lägesuppdatering.

På flera håll är civila instängda utan möjlighet att fly. Inte bara bostäder, utan infrastruktur som vatten, avlopp, elektricitet och vägar har förstörts vilket berör hundratusentals människor, skriver OCHA.

Ropar under rasmassorna

I staden Borodjanka, drygt fem mil nordväst om Kiev, har två stora lägenhetsbyggnader förstörts i vad som uppges vara ryska luftangrepp.

Videor vars äkthet The New York Times har verifierat visar hur det brinner och hur delar av husen har raserats. Vittnen berättar i filmerna hur de har hört folk ropa under rasmassorna och hur de letar efter överlevande. I det granskade videomaterialet syns också ett par döda kroppar.

Attacken ska ha skett några timmar efter att Charkivs centrala torg beskjutits med vad som tros ha varit en robot.

Städer omringade

Storbritanniens försvarsdepartement uppger att antalet ryska luft- och artilleriangrepp har intensifierats de senaste två dagarna.

"Ukrainska styrkor har fortfarande kontrollen över Charkiv, Cherson och Mariupol, men alla tre städerna är troligtvis omringade av ryska styrkor," skriver departementet.

Annons

Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet, uppger dock att den ryska armén har intagit Cherson, med närmare 300 000 invånare, i södra Ukraina. Det skulle i så fall vara den största ukrainska staden som Ryssland hittills har tagit kontroll över, uppger BBC.

Men enligt Ukrainas försvarsdepartement pågår striderna fortfarande.

– Staden är inte helt intagen, det finns en del områden som vi har kontroll över, säger en talesperson, enligt CNN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons