USA tror på ett snart svenskt Natomedlemskap
USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uppgav vid en pressträff i Vita huset på fredagen att det är möjligt att Turkiet och Ungern kommer att godkänna ett svenskt Natomedlemskap vid försvarsalliansens toppmöte i Vilnius i nästa vecka. Men om inte det sker "tror vi att det kommer att ske i en inte för avlägsen framtid".
I ett tv-sänt tal på fredagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Turkiets oro kring det svenska Natomedlemskapet kommer att diskuteras vid försvarsalliansens toppmöte i Vilnius tillsammans med landets partner på tisdag.
– Vi kommer att fatta det bästa beslutet, oavsett vilket det blir, säger han i turkisk tv enligt AFP.
Men tidigare på fredagen upprepade han sin kritik mot ett svenskt Natomedlemskap.
– Hur kan Turkiet lita på ett land där terrorister springer lösa? Hur kan en nation som inte tar avstånd från terrorism bidra till Nato? frågade han sig under ett tal vid en militär examensceremoni i Istanbul, skriver regeringsvänliga turkiska tidningen Daily Sabah.
Samtidigt kommer uppgifter att Erdogan och USA:s president Joe Biden möjligen kommer att hålla ett kort möte under Natos toppmöte, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
På måndag ska även Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) träffas under ett extramöte i den litauiska huvudstaden. Mötet ska ske under ledning av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel organisation.
Fakta: Sveriges väg mot Nato
Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj i fjol. Turkiet sade inledningsvis nej, men nådde drygt en månad senare ändå en överenskommelse med Sverige och Finland om åtgärder för att komma fram till ett klartecken. Där ingår bland annat samarbete kring hot mot Turkiets nationella säkerhet, fördömande av terroristorganisationer och borttagande av vapenembargon.
Den 5 juli 2022 fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, "invitees" på engelska. Redan samma dag bekräftades några av de första ratifikationerna av medlemskapen, som från bland andra Norge, Danmark och Island gjorts redan på förhand i juni.
För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.
För Sverige del har 29 av 31 länder ratificerat – Turkiet och Ungern återstår.