Annons
Nyheter

USA: Vaccintillverkning bara veckor borta

Läkemedelstillverkare ligger i fas för att påbörja vaccintillverkning mot det nya coronaviruset innan sommarens slut, uppger en högt uppsatt tjänsteman inom USA:s regering.
USA • Publicerad 14 juli 2020
När kan ett covid-vaccin vara på plats? Arkivbild.
När kan ett covid-vaccin vara på plats? Arkivbild.Foto: Andy Wong/AP/TT

– Om du menar exakt när vaccinmaterialen bokstavligen kommer att börja tillverkas så är det antagligen om bortåt fyra till sex veckor, men vi kommer att aktivt tillverka i slutet av sommaren, säger personen, som vill vara anonym.

USA har hjälpt till att finansiera försök att ta fram fyra covid-19-vaccin hittills genom sitt snabbprogram, där målet är att producera 300 miljoner doser till slutet av nästa år.

Annons

De fyra bolagen är Astra Zeneca, Johnson & Johnson, Moderna och Novovax.

Enligt källan så går det ännu snabbare med utvecklingen av läkemedel för behandling av covidpatienter, eftersom de testerna kan ge resultat på bara ett par veckor.

Experter har dock varnat för att framtagandet av ett effektivt vaccin kan ta betydligt längre tid – om det ens går. Arbetet med att ta fram ett vaccin mot rotaviruset tog exempelvis mer än ett kvarts sekel innan det godkändes.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons