Annons
Nyheter

USA varnar Ryssland och Nordkorea för samarbete

Ryssland/Nordkorea • Publicerad 15 augusti 2023
På denna bild som Nordkoreas regering tillhandahållit ses Kim Jong Un och Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu under dennes besök i Pyongyang i juli. Arkivbild.
På denna bild som Nordkoreas regering tillhandahållit ses Kim Jong Un och Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu under dennes besök i Pyongyang i juli. Arkivbild.Foto: Foto: Korean Central News Agency/AP/TT

Ryssland och Nordkorea vill utöka samarbetet, även inom försvarssektorn. I ett uttalande från Nordkoreas försvarsdepartement heter det att ledaren Kim Jong Un betonar "vikten av taktiskt och strategiskt samarbete och interagerande mellan de två länderna inom försvar och säkerhet".

Tidigare samma dag efterlyste Rysslands president Vladimir Putin starkare band länderna emellan.

Annons

Men om Ryssland sluter ett avtal om vapen eller säkerhetssamarbete med Nordkorea, innebär det ett brott mot flera FN-resolutioner, varnar talespersonen för USA:s utrikesdepartement Vedant Patel.

Patel betonar att Ryssland lutar sig mot världens mest utfrysta länder, Nordkorea och Iran, för att genomföra sitt krig i Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons