Nyheter

Utan mat och medicin på sjukhuset – man avled

Sjukvård • Publicerad 24 mars 2023
I väntan på magnetkameraundersökning blev en man i 80-årsåldern utan både mat och sina ordinarie mediciner, vilket bedöms ha bidragit till att han senare avled. Arkivbild.
I väntan på magnetkameraundersökning blev en man i 80-årsåldern utan både mat och sina ordinarie mediciner, vilket bedöms ha bidragit till att han senare avled. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En man i 80-årsåldern hölls fastande och blev utan sina ordinarie mediciner i väntan på magnetkameraundersökning på Lunds universitetssjukhus. Vårdplatsbristen och den långa väntetiden på undersökning bedöms vara bidragande orsaker till att han senare avled, enligt Region Skåne, som har anmält händelsen enligt lex Maria.

Mannen, som hade flera hälsoproblem sedan tidigare, hade sökt sjukhusvård på grund av en kotfraktur. Eftersom han eventuellt skulle opereras efter undersökningen hölls han fastande.

När mannen visade tecken på cirkulationssvikt överfördes han till akutvårdsavdelning, men där drabbades han av ett hjärtstillestånd som inte gick att häva.

Enligt Region Skåne har flera åtgärder vidtagits för att inte andra patienter ska råka ut för samma sak.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.