Annons
Nyheter

Utbetalning av välfärdspengar ska granskas

Är statens insatser effektiva mot felaktiga utbetalningar från socialförsäkringssystemet till personer som har utländska inkomster? Det ska Riksrevisionen titta närmare på i en granskning.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Helena Lindberg är riksrevisor. Arkivbild.Foto: Ned Alley/NTB Scanpix/TT

"Välfärdssystemens legitimitet hänger bland annat på att rätt person får rätt stöd vid rätt tillfälle. Ökande internationell rörlighet innebär bland annat att myndigheterna behöver kunna kontrollera att uppgifter om utländska pensioner och andra inkomster stämmer", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Regeringen fokuserar på att stärka arbetet mot felaktiga utbetalningar ur socialförsäkringssystemet. De beror bland annat på oriktiga uppgifter om mottagarens samlade inkomster.

Annons

Flera förmåner som betalas ut av Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan ska minskas med andra inkomster. Men särskilt svårt är det för myndigheterna att kontrollera inkomster från andra länder, exempelvis pension eller livränta, skriver Riksrevisionen.

För svenska myndigheter växer därför behovet av korrekt information om en person också får utländska utbetalningar.

Granskningen ska preliminärt publiceras i en rapport i maj nästa år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons