Annons
Nyheter

Uteblivna visum hot mot sjukhus i Sudan

Sudan • Publicerad 9 augusti 2023
Rök över Sudans huvudstad Khartoum. Byråkratiskt krångel äventyrar nu verksamheten vid Turkiska sjukhuset i staden.
Rök över Sudans huvudstad Khartoum. Byråkratiskt krångel äventyrar nu verksamheten vid Turkiska sjukhuset i staden.Foto: AP/TT

Hjälporganisationen Läkare utan gränser kan tvingas att avsluta sitt stöd till ett av de få fullt fungerande sjukhusen i det krigshärjade Sudan.

Anledningen är att organisationens medarbetare vid Turkiska sjukhuset i huvudstaden Khartoum inte fått nya visum efter mer än åtta veckors väntan. Visumen för många är därför nära att löpa ut.

Annons

– Läkare utan gränsers medarbetare på sjukhuset har arbetat oavbrutet tillsammans med hälsoministeriet i två månaders tid för att hålla verksamheten igång, säger Claire Nicolet, Läkare utan gränsers akutchef i Sudan.

Organisationen uppger att den behandlat mer än 3 800 patienter, varav mer än 200 barn, från mitten av juni till slutet av juli.

Andra hjälporganisationer har också rapporterat om byråkratiska hinder i Sudan. Samtidigt har Rädda Barnen varnat för omfattande sjukdomsutbrott på grund av tusentals obegravda kroppar och en kraftigt decimerad hälsovård.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons