Annons
Nyheter

Utländska investeringar ska kunna stoppas

Sverige ska kunna förbjuda utländska investerare att köpa verksamhet som har betydelse för svenska säkerhetsintressen, föreslår en utredning som överlämnas till regeringen.
Ekonomi • Publicerad 1 november 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (th) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (ej i bild) tar emot utredningen "En granskning av utländska direktinvesteringar" av utredare och tidigare ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen Sten Heckscher (tv).
Inrikesminister Mikael Damberg (th) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (ej i bild) tar emot utredningen "En granskning av utländska direktinvesteringar" av utredare och tidigare ordförande för Högsta förvaltningsdomstolen Sten Heckscher (tv).Foto: Claudio Bresciani/TT

Svenska företag som hanterar systemkritisk infrastruktur riskerar att köpas upp. Nu presenteras ett förslag på hur det kan granskas och förhindras.

I grunden är ett öppet investeringsklimat viktigt för Sverige, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Men det finns kritisk infrastruktur och skyddsvärda teknologier som kan behövas skyddas.

Annons

– Vi har sett att en del andra länder har ett väldigt stort intresse av att ta över den teknologi som svenska företag besitter. Där har vi i dag inget system för att kunna motverka det, säger Mikael Damberg till TT.

"Balansen avgörande"

Utredaren Sten Heckscher föreslår att det bara är om det är absolut nödvändigt som en utländsk investering får stoppas, och då av säkerhetsintressen eller om det handlar om särskilt viktiga samhällsfunktioner som kan vara alltifrån transporter, energi, livsmedel eller hälso- och sjukvård. Förmodligen kommer det att bli väldigt få investeringar som granskas djupare och ännu färre som får nej, spår Heckscher.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) pekar samtidigt på vikten av att inte skrämma bort investerare.

– Det är helt avgörande att hitta balansen, säger hon.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) får i uppgift att granska de aktuella utländska direktinvesteringarna. Och ett eventuellt överklagande ska behandlas av regeringen, föreslår utredaren.

Säpo har varnat tidigare

Säkerhetspolisen har påtalat risker med strategiska uppköp av svenska företag sedan 2018. År 2019 kom en EU-förordning på temat och året efter tillsatte regeringen en utredning.

– Man kan inte hasta fram det här, det skulle kunna få väldigt stor effekt på sysselsättning och tillväxt i Sverige, säger Damberg.

Som förklaring till varför regeringen inte agerat tidigare säger Damberg att det är en komplex fråga och att de helt enkelt saknade underlag.

– Vi hade inte underlag att veta hur man skulle införa ett sådant system i Sverige. Det är väldigt komplext eftersom Sverige är väldigt beroende av internationella investeringar.

Komplettering av lag

Heckscher som lett utredningen får frågan vad som skulle hänt om lagen fanns på plats när kinesiska Huawei – med hjälp av Säpo – fick nobben av Post- och Telestyrelsen att stoppa telekombolaget från att bygga 5G-nät i Sverige. Det vill han inte gå in på, men tillägger:

Annons

– Det skulle ha gått fortare med vårt system, säger han och konstaterar att det ärendet fortfarande valsar i rättssystemet.

Den statliga utredning som nu presenteras är tänkt som en komplettering av "lag (2020:826) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om utländska direktinvesteringar", som redan finns på plats. Utredningens förslag tar alltså sikte på hur granskningen av företagsköp ska gå till.

Utredningens förslag ska skickas på remiss. Det nya regelverket föreslås träda i kraft 1 januari 2023.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons