Annons
Nyheter

Banker i eurozonen stramar åt utlåning

Bankerna i euroländerna stramar åt utlåningen mer än väntat i första kvartalet i takt med högre finansieringskostnader och turbulensen i finanssektorn, visar en bankenkät gjord av Europeiska centralbanken (ECB).
Euron pressas nedåt.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2023
Euron tar stryk efter oväntat kraftig åtstramning av bankernas utlåning i första kvartalet i eurozonen. Arkivbild
Euron tar stryk efter oväntat kraftig åtstramning av bankernas utlåning i första kvartalet i eurozonen. ArkivbildFoto: Daniel Roland AP/TT

Euron backade ned mot 11:30 kronor per euro efter rapporten. Det kan jämföras med toppar över 11:40 kronor per euro i förra veckan.

Minskad bankutlåning minskar trycket på ECB:s direktion att strama åt efterfrågan med nya räntehöjningar minskar därmed bara några dagar inför nästa räntebesked.

Annons

Bankernas oväntat stora minskning av utlåningen gäller både lån till företag och lån till husköp.

Analytiker räknar i snitt med att ECB höjer sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) på torsdagens räntemöte, men risken för att det skulle bli mer än så minskar nu.

Ytterligare en viktig pusselbit inför räntebeslutet på torsdag är inflationen, som enligt en andra beräkning steg något till 7 procent i april. Analytiker hade räknat med 6,9 procent.

Prisökningarna förklaras av högre tjänstepriser och mindre gynnsamma årsjämförelser för energipriserna än i mars månad.

Men den så kallade kärninflationen – rensad från energi och livsmedel – sjönk till 5,6 procent, mot väntade 5,7 procent. Det är första gången på tio månader sedan den underliggande inflationen sjunker.

ECB:s inflationsmål ligger på 2 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons