Annons
Nyheter

Brödernas advokat: Kommunen har fel om förhör

Arvika kommun ger inte skadestånd till bröderna som utpekades som skyldiga till fyraårige Kevins död 1998.
Bröderna får nu hoppas på regeringen – eller en stämning.
Rättsligt • Publicerad 9 februari 2022
Robin Dahlén och Christian Karlsson utpekades felaktigt för att ha dödat fyraårige Kevin 1998. På onsdagen sade Arvika kommun nej till brödernas begäran om skadestånd. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT
Från vänster Jonathan Peduru-Aratchi, jurist, Per-Joel Sewelen, verksamhetschef/socialchef, Henrik Axelsson, ordförande i lärande och stöds utskott samt kommundirektör Hans Karlsson vid pressträffen.Foto: Fredrik Karlsson/TT

Kommunen, och dess socialtjänst, anser sig inte ha gjort något fel i samband med att bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, utpekades för att ha mördat fyraårige Kevin.

Christian Karlsson säger till NWT, att han är besviken över kommunens beslut och har tappat förtroendet för alla tjänstemän.

Annons

– Jag trodde de kunde tänka ett steg till här. Återstår att se om det här blir beslutet eller om det blir någon ändring. Men det har jag svårt att tro.

Misstankarna mot bröderna avskrevs 2018, alltså 20 år efter dödsfallet, sedan en helt ny utredning gjorts av åklagaren Niclas Wargren.

Efter det har bröderna försökt få skadestånd från samhället för vad de blivit utsatta för.

Enigt utskott

Advokat Stefan Liliebäck, som företräder familjen, har i en skrivelse till Arvika kommun pekat på att socialtjänsten dels borde ingripit mot de tortyrliknande förhören av de små pojkarna, dels borde sett till att anklagelsen mot dem prövades i en bevistalan vid domstol.

Kraven avvisas nu, i politisk enighet, av kommunen.

– Det man ser på de förhör som visas i tv-dokumentären kan nog alla förstå hur jobbigt det varit för bröderna. Socialtjänsten medverkade endast vid tre förhör med bröderna och socialtjänsten medverkade inte vid något av de förhör som har kritiserats, säger Henrik Axelsson, ordförande i Arvikas utskott för lärande och stöd, vid en presskonferens.

"Var med hela tiden"

Stefan Liliebäck hävdar dock att det inte stämmer. Han hänvisar till åklagare Wargrens utredning, och de förhör som där gjordes med polismannen som ledde utredningen 1998.

– Han har bekräftat och sagt att socialtjänsten var med hela tiden, säger Stefan Liliebäck till TT.

– Det framgår också av socialtjänstens egen efterrapportering, tillägger han och pekar på en rapport år 2000.

Men kommundirektör Hans Karlsson håller fast vid vad som sades på presskonferensen.

Annons

– Vi har gått tillbaka, till källorna. Vi har ganska väl dokumenterat vad vi gjort och inte, säger Hans Karlsson till TT.

Sammanblandning?

Han påpekar att representanter för barn- och ungdomspsykiatrin, som drivs av regionen (då landstinget), var med på vissa förhör.

– Det är möjligt att det skett en sammanblandning, säger Karlsson.

Att väcka en bevistalan var inget som diskuterades under utredningen 1998. Arvika kommun hävdar att man tog hjälp av såväl Socialstyrelsen som det dåvarande Kommunförbundet (i dag SKR). Ingen föreslog en bevistalan, och det gjorde inte familjernas juridiska ombud heller, enligt kommunen.

Dessutom anses en sådan process kunna göra skada om den misstänkte är under tolv år, hävdade kommunens jurist. Det avfärdar dock familjens advokat.

– När det handlar om ett så pass allvarligt brott som mord, så ska det inte ha funnits några hinder, säger Stefan Liliebäck.

– De unga personerna ska ju inte vara med och lämna uppgifter själva i rättssalen, påpekar han.

Om Arvikas kommunstyrelse håller fast vid utskottets beslut, kan det bli aktuellt med en stämning vid domstol.

– Om pojkarna och deras familj vill det, säger Stefan Liliebäck.

Polis och åklagare ansåg 1998 att de två bröderna var skyldiga till fyraårige Kevins död.

Regeringen funderar

Annons

Långt senare kom alltså åklagare Niclas Wargren till en helt annan slutsats. Bevisen mot bröderna är svaga och håller inte. Kevins död kan ha varit en olycka. Wargren var mycket kritisk mot den första utredningen, och även mot hur förhören med de två pojkarna hölls.

Brödernas begäran om skadestånd från staten avslogs 2020 av Justitiekanslern, med hänvisning till preskription. Sedan har bröderna lämnat in en begäran till regeringen om ersättning ex gratia (av nåd). Regeringen har ännu inte fattat beslut i detta ärende, som drivs andra advokater.

Fakta: Kevin

Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död vid en strand i ett bostadsområde i Arvika. Först utgår polisen från att det handlar om en olycka. Sedan börjar man utreda om barn kan ha dödat Kevin.

Drygt en vecka senare förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången – men endast som vittnen.

I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin. Fallet avslutas.

Under våren 2017 presenterar Dagens Nyheter och SVT:s "Dokument inifrån" granskningar som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter tar upp fallet.

I granskningarna framkom att det gjordes många, långa och pressande förhör med de små pojkarna 1998.

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson framträder nu för första gången. De känner sig orättvist utpekade.

Den 27 mars 2018 meddelar chefsåklagare Niclas Wargren att bröderna frikänns, då bevisningen mot dem inte håller. Hur Kevin dog är fortfarande oklart. Det kan ha varit en olycka.

Fakta: Kevin

Den som är yngre än 15 år kan inte åtalas, och heller inte få något rättsligt straff.

Däremot kan åklagare väcka en bevistalan, som motsvarar ett åtal, för att domstolar ska få avgöra om den anklagade unga personen har gjort sig skyldig till brott.

Bevistalan väcks endast om den misstänktes vårdnadshavare, socialtjänsten eller Socialstyrelsen begär det.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons