Annons
Nyheter

Utredare lade ner förundersökning mot sig själv

Brott • Publicerad 12 maj 2023
En civil förundersökningsledare åtalas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En civil förundersökningsledare vid polisen lade ner en stöldutredning mot sig själv. Nu åtalas hon för ringa stöld, grovt tjänstefel och dataintrång, skriver Dagens Juridik.

Kvinnan togs på bar gärning när hon hade tagit tre förpackningar blåbär i en butik utan att betala. Hon erkände den ringa stölden på plats i butiken.

Annons

När ärendet överfördes till en åklagare kontaktade kvinnan åklagaren. Med falska påstående om att det skulle kompletteras förmådde hon åklagaren att återföra fallet till polisen. Sedan registrerade hon – i åklagarens namn – förundersökningen som nedlagd.

Om förundersökningsledaren döms enligt åtalet eller fälls för dataintrång eller grovt tjänstefel kommer hon att bli av med jobbet, enligt ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons