Annons

Utredning: Rysk tortyr finansierades av Kreml

Ryska tortyrcenter i ukrainska Cherson planerades, etablerades och finansierades av den ryska staten, enligt en granskning. Rysslands plan var att genom fysisk och psykisk tortyr utradera allt ukrainskt motstånd.
Ukraina • Publicerad 2 mars 2023
Inristade streck – troligen ristade för att räkna dagar – på väggen i en källare som användes som en rysk tortyrkammare i Cherson. Bild från december 2022.
Inristade streck – troligen ristade för att räkna dagar – på väggen i en källare som användes som en rysk tortyrkammare i Cherson. Bild från december 2022.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Det visar bevis insamlade av ett team med ukrainska och internationella jurister, rapporterar tidningen The Guardian.

Teamet utredde 20 tortyrkamrar i staden och kunde därefter dra slutsatsen att de var en del av en rysk plan för att terrorisera och underordna sig ukrainarna, samt "utradera ukrainskt motstånd och förstöra den ukrainska identiteten".

Annons

– Den här planen blir tydligare allt eftersom bevisen för krigsbrott sprider sig och vår utredning går framåt, säger den brittiske advokaten Wayne Jordash, som leder teamet, till The Guardian.

Fler än 1 000 överlevare har bidragit till vittnesbörden. Enligt juristerna i utredningsteamet har fler än 400 människor försvunnit från Cherson – oklart var och huruvida de fortfarande är i livet.

Bland de som hamnade i de ryska tortyrcentren fanns ukrainska aktivister, journalister, tjänstemän och lärare. Andra överlevare säger sig helt enkelt ha blivit stoppade på gatan och frihetsberövats för att de haft "pro-ukrainskt" material på sina telefoner. I centren utsattes både män och kvinnor för fysisk misshandel, elchocker och skendränkning. De tvingades därutöver att lära sig och recitera pro-ryska slogans, dikter och sånger, enligt kartläggningen.

Storstaden Cherson, belägen strax uppströms floden Dneprs utlopp i Svarta havet, var under rysk kontroll under åtta månader – från den 2 mars i fjol fram till att ukrainska styrkor återtog staden den 11 november.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons