Annons
Nyheter

V-politiker i Malmö poserade med PKK-flagga

Två av vänsterpartiets lokalpolitiker i Malmö genomförde en politisk aktion i torsdags där de höll upp terrorstämplade PKK:s flagga i fullmäktigesalen, rapporterar .
Politik • Publicerad 4 november 2022
Två vänsterpartister poserade med PKK:s flagga i Malmös fullmäktigesal. Arkivbild.
Två vänsterpartister poserade med PKK:s flagga i Malmös fullmäktigesal. Arkivbild.Foto: Petros Karadjias/AP/TT

"Allvarligt och oacceptabelt. PKK är en terroristorganisation och denna typ av beteende hör inte hemma i en demokrati", skriver Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) på Twitter som kommentar på händelsen.

Det var Vänsterpartiets ordförande i Malmö, Maria Dexborg, och Showan Shattak, ersättare i kommunfullmäktige, som genomförde aktionen. Aktionen ska inte ha ägt rum under sammanträdet.

Annons

Shattak publicerade även en bild på Twitter där de höll upp flaggan. I inlägget skriver han "Erdogan stöttar Akilovs inspiratörer – vi stöttar motståndet mot Erdogan".

Sydsvenskan har sökt dem men inte fått någon ytterligare kommentar.

Under Almedalsveckan var det även tre vänsterpartistiska riksdagsledamöter som poserade med PKK-flaggor. Sveriges dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S) sade då att det var ytterst olämpligt.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar kommenterade även händelsen för Aftonbladet i augusti:

– Det är ingenting jag har gjort eller sanktionerat, sade hon.

PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU. Svenska staten har klassat PKK som en terrorgrupp sedan 1984.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons