Vaccinbluffare har försökt komma åt 170 miljarder
Totalt rör det sig om olika typer av bluffavtal för leveranser av nästan 1,2 miljarder vaccindoser till ett dussin EU-länder, som har rapporterats till Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf).
Olaf pekar inte ut vilka länder som har drabbats. Men Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har egna erfarenheter av bedragare.
Till synes legitima
Det rör sig dels om ett antal ganska lättavslöjade mejlbluffar. Men därtill har det kommit några blufferbjudanden från till synes legitima företag och personer, som har utgett sig för att vara mellanhänder på vaccinmarknaden. Detta trots att vaccintillverkarna alltid gör upp om leveranser direkt med berörda myndigheter när det gäller covid-19-vaccin.
– Det kanske är fem – en handfull – som förefallit vara seriösa. Tre var svenska personer. En var läkare, andra entreprenörer.
– De berättade hur de hade kontakter från affärer med skyddsutrustning, som kunde sälja vaccin och frågade om jag var intresserad.
Kontakterna skulle enligt de som tog kontakt med Bergström kunna sälja optioner för framtida vaccinleveranser direkt från tillverkarna.
– Det såg väldigt trovärdigt ut, säger Bergström.
– Man skulle skriva under någon form av bindande avtal och så skulle det komma tillbaka en bekräftelse, med ordernummer för produkten. De hade till och med produktspecifikationer, med korrekta formuleringar och storlekar på flaskorna. Det var ganska sofistikerat. Men sedan när jag kollade med vaccintillverkarna fick jag höra att det inte alls stämde.
Försäkringsbedrägerier
Han uppger med hänvisning till svensk polis och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att det under 2020 även förekom försök till försäkringsbedrägerier, där privatpersoner erbjöds att teckna verkningslösa och dyra försäkringar som uppgavs säkra tillgången till covid-19-vaccin för försäkringstagaren.
Det finns enligt Bergström även uppgifter om hur kriminella har försökt köpa använda vaccinflaskor, för att fylla på med ny vätska och sälja.
Frågan om hur man skulle skydda EU:s vaccineringsmaskineri mot bedrägerier och förfalskningar var redan tidigt uppe i processen, enligt Bergström. Han var inför uppdraget som Sverige vaccinsamordnare chef för en ledande europeisk läkemedelsförening i Bryssel och var redan då fokuserad på problem med förfalskningar och bedrägerier med koppling till läkemedel.
Varken Bergström eller Olaf säger sig känna till något fall där en myndighet i EU fallit offer för ett bluffavtal om leveranser av covid-19-vaccin.
– Å andra sidan kanske du inte skulle berätta det om du gick på det.
Fortsätter varna myndigheter
Enligt Olaf gjordes samma typ av blufförsök när det rådde brist på skyddsutrustning tidigare i pandemin. De som ligger bakom bedrägerierna uppträder enligt byrån ofta som nystartade handelsföretag med hemvist utanför EU, vilket försvårar identifiering och utredning.
"Vi har varnat myndigheter i EU-länderna och vi kommer att fortsätta göra det", skriver Olafs pressavdelning i ett mejl till TT.
Status på pågående utredningar eller möjliga framtida utredningar riktade mot misstänkta vaccinbedragare vill Olaf inte kommentera.
Fakta: Stora belopp på spel i vaccinbedrägerier
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) har fått in anmälningar från ett dussin EU-länder där myndigheter utsatts för bedrägeriförsök i form av erbjudanden om leveranser av covid-19-vaccin. Det rör sig om bluffavtal värderade till 16,4 miljarder euro (167 miljarder kronor) för leveranser av nästan 1,2 miljarder vaccindoser.
Enligt tidningen The Wall Street Journal har utöver ett antal EU-länder även länder som Israel, Argentina, Brasilien, Colombia och Kanada utsatts för liknande bedrägeriförsök riktade mot ländernas myndigheter.
USA:s departement för inrikes säkerhet har identifierat upp till 75 bedragare som försökt få regeringar att nappa på olika blufferbjudanden om vaccinleveranser. Den amerikanska vaccintillverkaren Pfizer har samtidigt identifierat 86 försök i 45 olika länder att lura till sig kontrakt för vaccinleveranser, enligt uppgifter till tidningen.
Källor: Olaf, The Wall Street Journal