unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vädervarning från rymden: "Se upp, Amerika!"

Över en meter regn, mer än en normal svensk årsnederbörd, befaras vid North Carolinas kust när orkanen Florence drar in. Blir översvämningarna svåra står inte ens Vita huset i Washington säkert.
Bild på orkanen Florence fotad från Internationella rymdstationen (ISS).
Bild på orkanen Florence fotad från Internationella rymdstationen (ISS).
Foto: NASA/AP

Ovädrets omfång förbluffar även rymdfarare.

"Se upp, Amerika!" twittrar tysken Alexander Gerst från Internationella rymdstationen (ISS). "Florence är så enorm att vi bara kan fånga henne med en supervidvinkellins från rymdstationen, 400 kilometer ovanför ögat. Var beredda på östkusten, det är en riktig mardröm som kommer mot er".

Florence har försvagats något, till en trea på den femgradiga orkanskalan. Men det innebär fortfarande väderkrafter som är ovanliga i så tättbefolkade trakter som nu väntas drabbas i delstaterna South Carolina, North Carolina och Virginia. När det närmar sig kusten har orkanens öga även tagit en lite sydligare bana vilket innebär att också Georgia kan påverkas.

Över en miljon människor omfattas av evakueringar. Och totalt bor ungefär tio miljoner amerikaner i områden som berörs av vädervarningar under Florence, som dessutom rör sig ovanligt sakta för att vara orkan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Förutom brutala vindar väntar man sig väldiga mängder regn och därmed översvämningar. Allra blötast blir det längs North Carolinas kust, enligt orkancentret NHC.

Men inte ens Vita huset i Washington är utom fara. Det har regnat mycket även i allmänhet på sistone, så Potomac-floden som ringer genom USA:s huvudstad – en stad byggd på ett gammalt träsk – är redan på gränsen till att svämma över. Vattenmassor kan då välla fram förbi Washington-monumentet och upp genom ett parkområde till Vita huset.

Det enda hindret är en upp till tre meter hög barriär som uppfördes efter erfarenheterna från ovädret Katrina i New Orleans 2005. Barriären är i form av en mur i parken, men har ett stort glapp för att släppa igenom trafiken på 17:e gatan. Om larmet går stängs gatan, och glappet ska pluggas igen med betongklumpar.

– Det är en process på tre till fyra timmar, säger Mike Litterst, talesperson för myndigheten National Park Service, till nyhetsbyrån AFP.

Läs mer

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Krönika

Dan Magnusson: Östers dröm lever – tack vare en före detta Mohedaspelare...

Östers dröm om allsvenskt kval lever. Tack vare en stark 2–1-seger mot Brage – och ett mål av en före detta Moheda-spelare som numera representerar Västerås...

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Ishockey

Rydström: Lakers är bättre än förra säsongen

Kommentar efter vinsten mot Linköping.

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

Fotbollslördag

LIVE: Öster jagar revansch borta mot Brage

SMP liverapporterar från matchen – följ drabbningen här.

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Krönika

Dan Magnusson: Med det här spelet behöver Växjö DFF inte oroa sig

Växjö DFF spelade mer som ett lag för övre halvan än en nedflyttningskandidat när Kristianstad 2–1-besegrades på lördagen. En seger som förde laget upp över nedflyttningsstrecket.

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”